Kaznena prijava novinaru koji je objavio fotografiju maloljetne žrtve silovanja

Mogao bi dobiti kaznu zatvora do dvije godine


Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Ivice Marijačića, urednika, novinara, vlasnika i direktora Hrvatskog tjednika iz Zadra, zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta na štetu maloljetnice iz okolice Zadra koja je godinu dana bila žrtva silovanja i grupnog seksualnog zlostavljana sedmorice mladića iz svog mjesta, piše Zadarski list.


Policija sumnjiči Marijačića da je objavom teksta u svom tjedniku od 24. listopada ove godine pod naslovom „Šokantna istina: Slučaj silovanja kod Zadra je izmišljen jer u spisu ne postoji ni jedan dokaz da je bilo individualnog ili skupnog silovanja – sve priložene snimke i psihogram dokazuju da je riječ o dragovoljnom maloljetničkom seksu” te objavom privatnih fotografija žrtve u kupaćem kostimu u društvu s navodnim počiniteljima uz tekst ”Ako je u ožujku silovana, kako je moguće da na fotografijama iz travnja i kolovoza uživa u društvu sa silovateljima. Fotografije su bile na njezinome profilu do nedavno” prekršio članak 178. stavak 2 Kaznenog zakona.

U njemu stoji da će onaj „tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta”, a to djelo „počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba”, bit će kažnjen kaznom zatvora do dvije godine, piše Zadarski list.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime