Kazne za tulum u KB Dubrava: Dvije opomene pred otkaz

Povjerenstvo KB Dubrava koje je imenovao ravnatelj prof.dr.sc. Ivica Lukšić istražilo je 'tulumarenje' djelatnika početkom mjeseca u toj, Covid bolnici nakon što su snimke iscurile u javnost. Organizatorima prijeti otkaz.


Tulum je početkom godine organiziran za medicinsku sestru koja je odlazila, odnosno sad je već otišla u Njemačku. Bila je to zabava iznenađenja, za koju sestra u odlasku nije znala. Kako doznajemo, dvoje njenih kolega, koji su tulum organizirali, dobilo je opomenu pred otkaz, ostalih 18 sudionika je samo opomenuto, potvrdio nam je ravnatelj bolnice Ivica Lukšić. Time je slučaj ‘tulumarenja’ u bolnici s najtežim Covid bolesnicima završio. Kako neslužbeno ističu u Dubravi, sankcije su primjerene onome što za takve slučajeve predviđa Zakon o radu, piše 24 sata.


Podsjetimo, za tulum se doznalo kad je RTL objavio snimku djelatnika KB Dubrava koji plešu i pjevaju uz harmoniku i bend, ne poštujući epidemiološke mjere. Događaj je podijelio javnost, jer dok su jedni smatrali da je neprimjereno “feštati” u bolnici u kojoj umiru najteži Covid bolesnici te da na taj način slave oni koji bi trebali biti primjer za poštivanje epidemioloških mjera, drugi je dio javnosti smatrao da si pogotovo ti ljudi “moraju dati oduška”, pogotovo ako su cijepljeni. Kako je naglasio i sam ravnatelj bolnice, slučaj je bacio ljagu na sve ostale djelatnike u Dubravi, odnosno na sve što se tamo svakodnevno dobro radi. Za dio javnosti, međutim, najveći je problem bio to što je netko snimku pustio u eter.

Za neke nije problem tulum u Covid bolnici nego što je snimka dospjela u javnost

Tulum je bio organiziran u prostorima izvan Covid odjela, i Lukšiću je bilo žao što je snimka prvo izašla u javnost umjesto da je, kako je kazao, prvo došla u ruke glavne sestre, odnosno ravnateljstvu.

– Mi bismo poduzeli sve mjere, i tako zaštitili ugled svih radnika i naše ustanove u cjelini. Međutim, što je, tu je”, kazao je Lukšić za N1 kad je snimka već  puštena u javnost. Rekao je i to da ne bježi od vlastite odgovornosti, ali smatra da ona u ovom slučaju nije velika. Za događaj nije znao, dodao je. Moguće je i to da se snimka nije dogodila slučajno, naglasio je.

Podsjetio je na slučaj iz studenog prošle godine, kad je u bolnici netko razbio ormarić sa strujnom sklopkom. Bez napajanja su tad, srećom, ostale smao neke administrativne prostorije, ne i dio gdje, pogotovo na respiratorima, leže najteži bolesnici. Tko je počinitelj, međutim, još nije otkriveno. Neslužbeno, vjeruje se samo da je u pitanju netko iznutra.

Ministar zdravstva Vili Beroš je osudio tulumarenje. U vrijeme epidemije i napora koji se ulažu u KB Dubrava ono je neprimjereno, rekao je ministar, dodajući također kako bolnica nije mjesto za takve događaje te da zdravstveni radnici moraju biti uzor u protupandemijskom ponašanju. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
2Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime