Kaštela krupnim koracima napreduju u gospodarenju otpadom, stigle su žute kante za plastiku

"Zeleno i modro zajedno s građanima nastoji smanjiti količinu miješanog otpada te povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada"


U komunalno društvo Zeleno i modro stiglo je sedam tisuća žutih spremnika za plastiku, a uskoro se očekuju i plavi spremnici za papir. Kante za plastiku, kao i kante za papir osigurane su u sklopu projekta za koji je Grad Kaštela aplicirao 2018. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu od 85%, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.500.000,00 kuna. Preostalih 15% osigurao je Grad Kaštela. Zeleno i modro osiguralo je i dodatne žute i plave spremnike od 1100 litara kako bi korisnici u višestambenim zgradama imali mogućnost odvajanja.


Korisnici Zeleno i modro do sada su plastiku i papir prikupljali u žute i plave plastične vrećice, a dolazak kanti uvelike će doprinijeti očuvanju okoliša, kao i napretku gospodarenjem otpadom u Kaštelima. Žuti i plavi spremnici novitet su i dodatna pogodnost za sve korisnike usluga Zeleno i modro, a kako kaže direktor Zeleno i modro, Alen Lučić „Korisnici više neće morati brinuti koliko vrećica imaju i kada će ih potrošiti, na ovaj način dodatno povećavamo svijest o recikliranju otpadom“.

Prije odlaganja plastike u žute spremnike treba ju oprati, a u žute kante treba odložiti plastične boce za mliječne proizvode, ulje i ocat, plastičnu ambalažu od deterdženata ako nema oznaku opasnog otpada, plastične čepove i poklopce, pribor za jelo, vrećice od slatkiša, grickalica i zamrznute hrane, vrećice od pakiranja raznovrsnih proizvoda, plastične kutijice za namaze, sladolede, zdjelice za kućanstvo, zaštitnu plastičnu ambalažu, plastiku ili foliju, ambalažu za kozmetiku, kutije za CD i DVD te igračke ako ne sadrže druge materijale. Ostale vrste plastike trebalo bi odnijeti u reciklažno dvorište u Rudinama.

Zeleno i modro zajedno s građanima nastoji smanjiti količinu miješanog otpada te povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada, a kako navodi Lučić „količina miješanog komunalnog otpada smanjena je za 25% na mjesečnoj razini“. Grad Kaštela provedbom ovih projekata velikim koracima napreduje u gospodarenju otpadom te su u vrlo kratkom razdoblju pokazali zavidne rezultate.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime