Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

KALENDAR MASLINARSKIH RADOVA Provjerite jeste li veljaču odradili kako treba

Svi detalji na jednom mjestu
D.D. / Foto: Privatna arhiva25. veljače 2022. 12:03
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Donosimo kalendar radova u veljači. Evo kako pripremiti masline kako bismo imali dobar urod.

Sadnja

Vrijeme je da posadimo novonabavljene sadnice maslina, naravno sadnice moraju biti kupljene od ovlaštenog proizvođača sadnog materijala. Svaka sadnica mora imati svoj certifikat, odnosno potvrdu, tko je proizveo, kada, koja je podloga i na što je sadnica nacijepljena. Naša preporuka je da ne bi trebalo saditi ako je na bilo kojem dijelu stabljike oštećena.

Stabljika treba biti debela najmanje kao olovka, ravna i visoka preko 100 centimetara. Prve grane joj ne smiju biti niže od 50 centimetara od tla i naravno treba imati dobro razvijen korijen. Isto tako ne bi trebali robovati geometrijskom rasporedu sadnje, to je dobro ako se može, naročito kada budete razmišljali o navodnjavanju, ali kako naši kraški tereni nisu na svakom mjestu podobni za sadnju, onda ćemo sadnu jamu iskopati ondje gdje je najlakše i najpogodnije. Razmak između stabala trebao bi u intenzivnom uzgoju biti 4×4 metra, ali odmah moramo planirati i oblik uzgoja, kako im ne bi oduzimali životni prostor.

Rupe za sadnju je prema kalendaru radova trebalo iskopati još prošle godine, one su se tijekom ljeta prozračile, a trebalo je pripremiti i zreli stajski gnoj, kolac i vezice.

Dan prije sadnje dobro zalijte korijen, a sadnicu iz posude ili plastične vrećice – kontejnera izvadite pažljivo da bi se prilikom sadnje zadržala zemlja oko žila. Na dno jame stavimo određenu količinu organskoga gnojiva, nakon čega stavimo sloj zemlje, zatim sadnicu, ne preduboko, ali ne i preplitko i oko sadnice dobro nogama nabijemo zemlju, a pri vrhu dodamo KAN-a i opet na vrh stavimo zemlju.

Pri sadnji nemojmo zaboraviti napraviti i manju udubinu oko sadnice, za vodu, odnosno kišu. Uz sadnicu čvrsto stavimo štap, dobro ga nabijemo i privežemo i na kraju sve skupa obilato zalijemo vodom.

Gnojidba

Krajem drugog mjeseca počinje gnojidba dušikom, ako se radi o rodnoj maslini staroj desetak godina, preporučamo gnojidbu Ureom u količini od jednog kilograma, a ako se prihranjuje KAN-om, tada je potrebno za jednu maslinu dati dva kilograma, ali se to može podijeliti u dva obroka s razmakom od najmanje trideset dana.

Rezidba

Klima se promijenila, a s klimom i kalendar obavljanja agrotehničkih radova u masliniku. Tako je veljača postala idealno vrijeme za početak rezidbe, najprije ćemo početi s rezidbom starih stabala, a kada s njima završimo, onda ćemo krenuti s rezidbom i oblikovanjem krošnje mladih stabala. Ovakav raspored radimo zato što su mlade masline osjetljivije na mraz i poledicu, ako slučajno dođe, da su manje štete.

Mladim stablima ostavit ćemo osnovne grane koje željenom obliku krošnje najviše odgovaraju, ostale ćemo pažljivo ukloniti. Rezidbu obavljamo škarama i pilicom (namjerno ističemo „pilicom“, jer smo s pilanjem „u debelo“ završili tijekom i nakon berbe u jesen). Dobro je imati i «sidra», konop za natezanje i gumu koju stavimo oko grane masline, i kroz koju provučemo konop za natezanje, kako ne bi oštetili koru. Natezanje je potrebno radi usmjeravanja grana prema željenom obliku krošnje.

Odmah nakon obavljene rezidbe veće rezne rane treba namazati zaštitnim sredstvom i pokupiti i do najmanje grančice. Dobro je pored masline razastrti zastor i na njega bacati odsječene grane.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovo je najgora hrana za vaše srce
6
min
Ovo je najgora hrana za vaše srce
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
18
min
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
Što će biti s Livajom u derbiju?
28
min
Što će biti s Livajom u derbiju?
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
6
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
6
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.