U vremenu modernizacije u urbanog načina života često zaboravimo tko smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da neka davna vremena padnu u zaborav.

No duh nekog minulog vremena jučer je na kratko oživio u malenom gornjopoljičkom zaseoku Vela Njiva (Srijane), a najzaslužniji za oživljavanje tog vremena su zagrebačka udruga Val Kulture koja je u suradnji s mještanima Vele Njive krenula u ostvarivanje jednog zahtjevnog projekta, a riječ je o fotografiranju već pomalo zaboravljenih radnji sa starinskim artefaktima u živopisnim svečanim gornjopoljičkim nošnjama.

Očuvanje poljičke tradicije

– Ovaj projekt je zapravo nastojanje udruge Val Kulture da se sačuva od zaborava način života u Gornjim Poljicima i navodno smo prvi koji su radili nešto ovakvo na tom području pa se iskreno nadam kako će se u buduće probuditi veći interes za očuvanje poljičke tradicije.

U planu nam je također raditi i izložbu na ovu temu a nastojimo i pokrenuti inicijativu za otvaranje muzeja na području Gornjih Poljica koji bi itekako bio zanimljiv – rekao je predsjednik udruge Val Kulture Ivor Zidarić.

Za ostvarenje i realizaciju ovog projekta najzaslužnije su dvije sestre koje potječu iz Vele Njive, a to su Ivona i Karla Pavić. One su za ovu prigodu odjenule gornjopoljičke ženske nošnje te prikazale kako se nekada odijevalajenga” te nosila voda u vučji i još niz drugih radnji.

– Bila nam je prava čast i ponos što smo upravo mi mogle odijenuti ove tradicionalne nošnje i tako prezentirati kraj iz kojeg dolazimo – kazale su cure.Plet priprema vrijedan nosač zvuka

Ivoni i Karli se pridružio i Goran Mikas glazbenik na tradicijskim glazbalima također iz Vele Njive koji je odjenuo mušku svečanu svatovsku nošnju.

– Ovim putem se zahvaljujem prvo Ivoru i Valu Kulture što s nama pokušavaju očuvati jedan način života, zahvaljujem se i Snježani Kordun na savjetima i pomoći kako bi projekt bio što uspješniji, zatim Tinu Golešu na prekrasnim fotografijama, a najviše hvala Karli i Ivoni što su ovaj projekt učinile posebnim odjenuvši se u nošnje i što su me trpjele kroz čitav dan fotografiranja – kaza nam je Goran Mikas koji s bendom Plet uskoro priprema i prvi nosač zvuka s gornjopoljičkim tradicijskim napjevima.

Ovaj projekt je svakako hvalevrijedan projekt iako se raspolagalo s onim što je dostupno pa su na žalost izostali neki zanimljivi dijelovi nošnji poput oblika kojeg je na glavi nosila nevjesta ili radnji poput žetelica itd, no pokazuje kako Poljičani čuvaju svoje običaje i tradiciju na jedan lijep i zanimljiv načinKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime