‘Kako rastu djeca?’ prema poeziji Grigora Viteza premijerno u Gradskom kazalištu lutaka Split

U subotu, 6. ožujka 2021. u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena druga ovosezonska premijera, predstava  Kako rastu djeca?, nastala prema poeziji Grigora Viteza i u dramaturškoj obradi Belmonda Miliše.

Redatelj je Bojan Brajčić, glumac i apsolvent režije za zagrebačkoj ADU, koji u predstavi potpisuje i glazbu.


Vitezov poetski svijet djetinjstva glumac Franjo Đaković najmlađima će donijeti igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra, tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta.

O nastajanju predstave Belmondo Miliša, autor narativa kojim je povezao Vitezove stihove u dramaturški zaokruženu cjelinu, istaknuo je:

„Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija jest divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet.

Odlučili smo se poigrati značenjem pjesnikovog prezimena. U našoj je priči glavni junak dječak koji želi postati vitez. Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja.  Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne.“

Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera za publiku, Gradsko kazalište lutaka Split  u aktualnoj sezoni izvodi pretežno predstave manje forme, s jednim, dva ili tri glumca, trudeći se osigurati  visoku razinu sigurnosti svojim umjetnicima na sceni i ostalim djelatnicima. Monoigra „Kako rastu djeca“ svojom se formom uklapa u takav koncept sezone, a zbog jednostavne scenografije mobilna je i pogodna za izvođenje u nekazališnim kao  i na otvorenim prostorima.Scenografiju, kostim i ilustracije predstave osmislila je Tina Vukasović, a oblikovanje svjetla potpisuje Lucijan Roki.

Nakon premijere u subotu, predstava će od ponedjeljka 8.3. igrati svakodnevno, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1, uz prethodnu rezervaciju telefonom 395 968 . Broj ulaznica u prodaji planiran je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i ograničen na 16.Više o predstavi pogledajte na poveznici.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime