Bliži nam se jedna od najposjećenijih fešti, ne samo u Kaštelima, nego i u cijeloj Dalmaciji. Fešta koja slavi davno zaboravljenu namirnicu koja je odgajala generacije Dalmatinaca, a moguće ju je spraviti na mali milion načina. Ekipe već danima razmišljaju što bi pripremile kako bi stručni ocjenjivački žiri baš njihovo jelo proglasio najboljim. Omiljena kaštelanska gastro smotra okupi ljubitelje ove proljetne namirnice, a posjetitelje na kambelovskom brcu dočekaju stolovi puni variva, rižota, salata, fritula, pa čak i deserta, u vidu kolača i sladoleda, od ove mahunarke.
Bob (Vicia faba) jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka, poznata po otpornosti, hranjivoj vrijednosti i lakoći uzgoja. U Hrvatskoj se tradicionalno sije u rano proljeće i, uz grašak, jedna je od prvih kultura koje otvaraju vrtlarsku sezonu. Iako je pomalo zaboravljena, ova mahunarka zaslužuje mjesto u svakom vrtu. Bob je nutritivno bogata kultura koja sadrži vitamine B-skupine, fosfor i željezo.
Bob se zadnjih godina, u punoj snazi, vratio na naše jelovnike, a koliko je postao popularan govore tematske gastro manifestacije koje se održavaju diljem Dalmacije. U Kaštelima se bob najčešće sprema sa sipom, jer kaštelanski ribari imali su dva vrlo jednostavna jela sa sipom to je sipa sa bobom i sipa lešo s krumpirima.
Jedno od najzastupljenijih jela s bobom je i dolce garbo s bobom, koji je za čitatelje Dalmacije Danas skuhala Ana Damjanov koja će to jelo i prezentirati na Fešti o' boba. Dolce garbo je tradicionalno jelo starog Splita a ako niste iz Splita i Kaštela, vjerujem kako ste čuli za jetricu na venecijanski. Dolce garbo je narodna tj. dalmatinska verzija ovog talijanskog jela.
U Aninoj obitelji ovo jelo se priprema od davnina, prvo njena baka, pa mama, a sad i ona.
''Ovo jelo ili voliš ili ne voliš. Većina ne voli iznutrice, ali neki kad probaju ako im se ne kaže šta je ni ne shvate'', kroz smijeh nam pojašnjava Ana te nastavlja.
''Dolce garbo možemo raditi s purom, manistrom ali evo u vrijeme kad nam je stađun boba radimo ga s bobom, i meni je jako ukusno, a samo se trebate igrati začinima i prilagoditi ukus svojim željama.
Sastojci za dolce garbo:
Kapula, maslinovo ulkje, luk, peršin, crvena paprika, janjeća jetrica, vino, šljive, prošek, kvasina konšerva, šećer i voda.
Nakon što smo skuhali jedno tradicionalno jelo, donosimo vam recept za jedno moderno tj .inovativno jelo. Arnancini sa sipom uz dodatak boba i šalše. Arancini su duboko prženi, sicilijanski specijalitet napravljen od rižinih kuglica i nadjeva prekrivenih mrvicama kruha. Mogu se napraviti od obične riže ili rižota koji je posebno pripremljen ili star jedan dan. Nadjev se može napraviti od bilo kojeg sastojaka, kao što su sir mozzarella, umak od mesa i rajčice, gljive, patlidžan, grašak ili kombinacija bilo čega od navedenog. Arancini zahtijeva veliku pripremu. Sastojci moraju biti pripremljeni unaprijed. Prvo se mora pripremiti rižot od sipe, koji se ostavi da se ohladi ili pripremi dan prije. Nakon toga se prave kuglice od ribe te pune bobom i sirom, a onda pohaju u dubokom ulju. Ana će za Feštu o' boba pripremiti svoju vrstu arancina.
''Arancine sam jela na putovanju i kad sam se vratila kući došla sam na ideju da napravim verziju svojih arancina. Pravim ih od crnog rižota, pa onda u kuglicu stavim blanširani bob i kockicu sira, te ih onda poham u dubokom ulju. Pohamo na standardni način, brašno, jaja i krušne mrvice. Arancine serviramo na posteljici od šalše u koju za ovu priliku, također, stavim blanširani bob.
Sastojci za arancine:
Riža, sipa, crnilo sipe, riblji temeljac, kapula, maslinovo ulje, bob, pecorino sir, krušne mrvice, jedno jaje, brašno, domaća šalša
U prilogu vam donosimo cijeli video pripreme arancina.
Za potrebe snimanja kušali smo oba jela, i možemo vam reći da se nismo mogli odlučiti je li bolja tradicija ili inovacija. A vama ne preostaje ništa drugo nego da pokušate spraviti ova ukusna jela ili posjetiti ove subote Feštu o' boba te uživati u ovim delicijama.



