Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako napraviti dolce garbo i arancine s bobom? Donosimo najbolje recepte s omiljene fešte

U videu pogledajte cijeli postupak pripreme i saznajte sve tajne ovih proljetnih delicija
Tekst i foto: ĐURĐICA ČAVKA15. svibnja 2025. 14:37
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Bliži nam se jedna od najposjećenijih fešti, ne samo u Kaštelima, nego i u cijeloj Dalmaciji. Fešta koja slavi davno zaboravljenu namirnicu koja je odgajala generacije Dalmatinaca, a moguće ju je spraviti na mali milion načina. Ekipe već danima razmišljaju što bi pripremile kako bi stručni ocjenjivački žiri baš njihovo jelo proglasio najboljim. Omiljena kaštelanska gastro smotra okupi ljubitelje ove proljetne namirnice, a posjetitelje na kambelovskom brcu dočekaju stolovi puni variva, rižota, salata, fritula, pa čak i deserta, u vidu kolača i sladoleda, od ove mahunarke.

Bob (Vicia faba) jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka, poznata po otpornosti, hranjivoj vrijednosti i lakoći uzgoja. U Hrvatskoj se tradicionalno sije u rano proljeće i, uz grašak, jedna je od prvih kultura koje otvaraju vrtlarsku sezonu. Iako je pomalo zaboravljena, ova mahunarka zaslužuje mjesto u svakom vrtu. Bob je nutritivno bogata kultura koja sadrži vitamine B-skupine, fosfor i željezo.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Bob se zadnjih godina, u punoj snazi, vratio na naše jelovnike, a koliko je postao popularan govore tematske gastro manifestacije koje se održavaju diljem Dalmacije. U Kaštelima se bob najčešće sprema sa sipom,  jer kaštelanski ribari imali su dva vrlo jednostavna jela sa sipom to je sipa sa bobom i sipa lešo s krumpirima.

Jedno od najzastupljenijih jela s bobom je i dolce garbo s bobom, koji je za čitatelje Dalmacije Danas skuhala Ana Damjanov koja će to jelo i prezentirati na Fešti o' boba. Dolce garbo je tradicionalno jelo starog Splita a ako niste iz Splita i Kaštela, vjerujem kako ste čuli za jetricu na venecijanski. Dolce garbo je narodna tj. dalmatinska verzija ovog talijanskog jela.

U Aninoj obitelji ovo jelo se priprema od davnina, prvo njena baka, pa mama, a sad  i ona.

''Ovo jelo ili voliš ili ne voliš. Većina ne voli iznutrice, ali neki kad probaju ako im se ne kaže šta je ni ne shvate'', kroz smijeh nam pojašnjava Ana te nastavlja.

''Dolce garbo možemo raditi s purom, manistrom ali evo u vrijeme kad nam je stađun boba radimo ga s bobom, i meni je jako ukusno, a samo se trebate igrati začinima i prilagoditi ukus svojim željama.

Sastojci za dolce garbo:

Kapula, maslinovo ulkje, luk, peršin, crvena paprika, janjeća jetrica, vino, šljive, prošek, kvasina konšerva, šećer i voda.

Nakon što smo skuhali jedno tradicionalno jelo, donosimo vam recept za jedno moderno tj .inovativno jelo. Arnancini sa sipom uz dodatak boba i šalše. Arancini su duboko prženi, sicilijanski specijalitet napravljen od rižinih kuglica i nadjeva prekrivenih mrvicama kruha. Mogu se napraviti od obične riže ili rižota koji je posebno pripremljen ili star jedan dan. Nadjev se može napraviti od bilo kojeg sastojaka, kao što su sir mozzarella, umak od mesa i rajčice, gljive, patlidžan, grašak ili kombinacija bilo čega od navedenog. Arancini zahtijeva veliku pripremu. Sastojci moraju biti pripremljeni unaprijed. Prvo se mora pripremiti rižot od sipe, koji se ostavi da se ohladi ili pripremi dan prije. Nakon toga se prave kuglice od ribe te pune bobom i sirom, a onda pohaju u dubokom ulju. Ana će za Feštu o' boba pripremiti svoju vrstu arancina.

''Arancine sam jela na putovanju i kad sam se vratila kući došla sam na ideju da napravim verziju svojih arancina. Pravim ih od crnog rižota, pa onda u kuglicu stavim blanširani bob i kockicu sira, te ih onda poham u dubokom ulju. Pohamo na standardni način, brašno, jaja i krušne mrvice. Arancine serviramo na posteljici od šalše u koju za ovu priliku, također, stavim blanširani bob.

Sastojci za arancine:

Riža, sipa, crnilo sipe, riblji temeljac, kapula, maslinovo ulje, bob, pecorino sir, krušne mrvice, jedno jaje, brašno, domaća šalša

U prilogu vam donosimo cijeli video pripreme arancina.

Za potrebe snimanja kušali smo oba jela, i možemo vam reći da se nismo mogli odlučiti je li bolja tradicija ili inovacija. A vama ne preostaje ništa drugo nego da pokušate spraviti ova ukusna jela ili posjetiti ove subote Feštu o' boba te uživati u ovim delicijama.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
8
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
11
min
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
Solin ulaže u mlade: Gotovo 240 stipendija za izvrsne učenike i studente
18
min
Solin ulaže u mlade: Gotovo 240 stipendija za izvrsne učenike i studente
Drama oko murala u Supetru. Građani ustali protiv uklanjanja HOS-ovog grba. Evo što o svemu kaže supetarska gradonačelnica
54
min
Drama oko murala u Supetru. Građani ustali protiv uklanjanja HOS-ovog grba. Evo što o svemu kaže supetarska gradonačelnica
Bolest hara Hrvatskom, liječnici upozoravaju da lijekovi nisu zamjena za cijepljenje
1
sat
Bolest hara Hrvatskom, liječnici upozoravaju da lijekovi nisu zamjena za cijepljenje
Sudarili se auto i motocikl u Kaštelima, dvije osobe ozlijeđene
2
sat
Sudarili se auto i motocikl u Kaštelima, dvije osobe ozlijeđene
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    16. prosinca 2025. 00:58
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
  • Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    16. prosinca 2025. 15:03
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.