Pečenje ribe na tavi mnogima zadaje muke – umjesto lijepo zapečenog filea, često se dogodi da se riba zalijepi, raspadne i pretvori u sitne komadiće. Stručnjaci poručuju da se to može izbjeći uz nekoliko jednostavnih pravila.
Zagrijte tavu do kraja
Najčešća pogreška je stavljanje ribe na nedovoljno zagrijanu tavu. Površina mora biti vrlo vruća kako bi se riba odmah zapekla i stvorila zaštitnu koricu. Ulje bi trebalo lagano zaiskriti, ali ne i dimiti. Za test možete staviti mali komadić ribe – ako odmah počne cvrčati i nakon minutu-dvije se lako pomiče, spremni ste za ostatak.
Koristite ulja koja podnose visoke temperature, poput suncokretovog, repičinog ili rafiniranog maslinovog, i dodajte ga dovoljno da pokrije dno tave tankim slojem.
Ne dirajte prerano
Ribu nakon stavljanja na tavu nemojte pomicati barem 2–3 minute, ovisno o debljini filea. Spremna je za okretanje kad se sama počne odvajati od podloge. Ako zapinje, pričekajte još kratko.
Prava oprema pomaže
Za najbolje rezultate koristite tavu s neprianjajućim slojem ili dobro začinjenu tavu od lijevanog željeza. Kod fileta s kožom, prvo pecite stranu s kožom – dobit ćete hrskavu teksturu i sočnu unutrašnjost.
Uz pravu temperaturu, odgovarajuće ulje i malo strpljenja, svaki file može završiti na tanjuru lijepo zapečen, čitav i sočan.



