Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

KAKO DO HRANE U PRIRODI? Divlje samoniklo bilje jako je zdravo, ali treba znati što se bere. Neke su biljke otrovne i može se dogoditi i smrtni slučaj

Razgovarali smo s poznavateljicom biljaka Marijom Jug Dujaković koja nam je pojasnila što je sve važno znati kada se bere divlje samoniklo bilje
TONKA ĆURIN / Foto: Rade Popadić16. travnja 2023. 06:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U životu svakog čovjeka jako je važna prehrana. Bitno je da je raznolika i zdrava, kao i da na tanjuru imamo različite boje. Ako krenete na neku od tržnica (ili kako mi u Dalmaciji kažemo – na pazar) naći ćete različite vrste voća i povrća koje će našu prehranu učiniti zdravom i dati nam potrebnu dozu vitamina. Iako, i u prirodi možemo naći različite vrste biljaka, samoniklih, koje su također pune vitamina i minerala. Samo ih treba znati ubrati!

Ono što je važno znati jest da moramo biti jako oprezni. Iako nam priroda može dati pun tanjur zdravlja, ima i onih biljaka koje su – otrovne. Isto tako, ne beru se sve tijekom cijele godine. Treba znati kada se što može brati.
Razgovarali smo s Marijom Jug Dujaković, poznavateljicom biljaka koja je do umirovljenja radila u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Ne kuha se jednako

„Koje biljke možemo pronaći ovisi o tome jesmo li na otoku, na obali ili pak u Dalmatinskoj zagori. Neke biljke su već izrasle, a u Zagori gdje je submediteranska klima i gdje je malo hladnije neke se još uvijek može naći, kao primjerice kostrić. Na otoku cvate u ovom dijelu godine. Bitno je znati da se ne smije jesti kad izraste već se smije jesti samo kada je u obliku rozete.

marija jug dujakovic  34
GALERIJA
Kliknite za pregled

Imamo i mak koji se još neko vrijeme može brati, ima puno divljeg luka. Najbolje je na otocima i priobalju to brati u veljači i ožujku, a sve ovisi o prethodnim mjesecima - bilo je jako hladno pa je taj period kraći. Imamo i mlado lišće trputca, a to sve ide u mišanciju ili divlje zelje. Sve se miješa zajedno. Ima i mladog koromača, sada recimo niče divlja mrkva.

Postoji prekrasna biljka koju u dijelu priobalja zovu majčina dušica, na Hvaru materduha, a u Rupotinama je zovu dušica. Ima cvijet sličan maslačku. Jako je ukusna. Zatim imamo biljku koju u našem kraju zovu škripavac, a službeni naziv je pušina. Također je jako ukusna. Žutinice, a to je zapravo divlja cikorija, sada također ima“, kazala nam je Marija Jug Dujaković.

Marija Dujaković Jug

Divlje samoniklo bilje ipak se ne kuha jednako kao i ono koje kupimo na pazaru – primjerice blitva ili špinat.

„Sve se kuha, samo za razliku od blitve koju kuhamo u puno vode jer želimo i nešto izgubiti kad je kuhamo, ovdje se kuha u malo vode jer želimo da nešto ostane. Sve ove biljke imaju puno više vitamina i minerala nego što imaju kultivirane biljke.

Ljudi ih koriste, ali sve manje i manje jer se gubi znanje. Mišancija ili divlje zelje se jede jer se može naći na pazaru, ali naši ljudi sve manje znaju o divljem bilju jer su sela iseljena, ali i oni koji žive na selu žive urbano“, kaže nam sugovornica.

Treba koristiti znanje starijih ljudi

Kako nam je pojasnila, u prirodi se može naći mnogo hrane, samo je potrebno – znanje.

„Ima hrane koliko god hoćete, samo treba znanja. Treba paziti gdje se bere jer je teren sve više zagađen. Recimo ako je u pitanju polje koje se prska pesticidima onda se tu ne bere, isto tako ako je u plasteniku gdje se prska, to više nije zdravo.

Kod biljaka je isto kao i kod gljiva – treba znati što se bere i kad netko nauči jednu biljku to je već puno. Treba iskoristit znanje starijih ljudi, a ne samo iz knjiga. Ljudi su znali brati iz knjiga, po slikama i totalno su krive biljke ubrali. Uvijek podsjetim na smrtne slučajeve na Velebitu jer su ljudi ubrali đurđice umjesto medvjeđeg luka. Svi naši lukovi, a imamo ih puno, su jestivi. Tu je važan karakterističan miris jer miriše kao češnjak ili poriluk. Kad ima takav miris – to je divlji luk, a ako nema nije. Ti ljudi su očito gledali samo kako list izgleda.

Ima otrovnih biljaka i kada se uče ljekovite biljke, prvo treba naučiti otrovne. Ima i onih koje imaju laganu otrovnost i treba je pojesti jako puno da bi se nešto dogodilo. Tako sam jednom srela čovjeka koji je nabrao divljeg luka, ali i lukovice ptičjeg mlijeka. Izgledaju jako slično, samo su ove druge otrovne ako se jedu sirove, a on ih je tako inače jeo“, kaže nam sugovornica.

Kaže nam da je jako bitno koristiti osjet mirisa. Također je dobro pitati nekoga tko poznaje biljke.

„Imamo i jako puno biljaka za čajeve. Ja, kako gdje prolazim, uberem. Beru se u različito doba. Ono što sam srela u svom radu je da mladi ljudi sa sela kupuju vrećice čaja i kuhaju ga, a kraj njih rastu biljke predivnog mirisa i jako zdrave - imamo šipak, šipurak, kadulju, vrisak (bere se u kolovozu i rujnu), zatim mravinac koji se bere u srpnju, majčinu dušicu koja se bere u svibnju. Također se za čaj mogu koristiti bazga, i stolisnik i mladi listovi kupine“, kaže nam Marija.

Kopriva je jako zdrava

U povrtnjacima raste tušt koji je jako bogat mineralima. Ljudima je poznat, a u Italiji se čak prodaje na tržnici.
Kada se spomene kopriva, vjerojatno je svima prva asocijacija da ona „peče“. Unatoč tome, dobra je za jelo, usto i jako zdrava.

kopriva

„Mladi izdanci koprive mogu se lešati sa drugim zeljem, a može se skuhati i posebno sa maslinovim uljem. Može se napraviti kao špinat, ali je bolje od špinata. Za jesti moraju biti mladi izdanci, a kada procvate – dobra je za čaj“, kaže nam sugovornica.

U svakom kraju, u svakom selu su jako različita imena za iste biljke. Važno je pitati nekoga tko je upoznat sa biljkama da ne bi ubrali nešto krivo, a ukoliko niste sigurni što berete – držite se onog provjerenog, kao što su šparoge koje sigurno svi poznaju.

Šparoge
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
27
Haha
1
Nice
9
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovo je najgora hrana za vaše srce
14
min
Ovo je najgora hrana za vaše srce
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
26
min
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
Što će biti s Livajom u derbiju?
36
min
Što će biti s Livajom u derbiju?
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
6
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
6
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.