KADA ĆE ZARAŽENA DRVNA MASA S MARJANA? Iz Javne ustanove oštro opovrgnuli da su razgovarali s Cemexom o spaljivanju drvne mase

Zadnje kontakte sa Cemexom smo imali u ljeto 2018. u okviru priprema za provedbu Akcijskog plana koji nam je odlukom Gradonačelnika zaustavljen - izjavio nam je Damir Grubšić


Tko će i kada primiti zaraženu drvu masu s Marjana i dalje se ne zna. Ušli smo u travanj, središnji mjesec klimatološkog proljeća, a s porastom temperatura sve se više budi i mediteranski potkornjak. Stručnjaci tvrde da dio posječene drvne mase može predstavljati izvor zaraze za zdrava stabla, stoga javnost s nestrpljenjem očekuje njen ubrzan odvoz s Marjana, no to se još ne događa.


Podsjetimo, prije mjesec dana objavljeno je koja će tvrtka i po kojoj cijeni otkupiti oko 5 tisuća kubnih metara marjanske borovine koja se planira posjeći. Matima Projekt d.o.o. iz Delnice ponudila je najviše, čak 201 kunu po kubnom metru, odnosno milijun i 5 tisuća kuna. Tako je spomenuta tvrtka 5 tisuća metara kubnih marjanske borovine otkupila po cijeni 201 kn/m3.

“Bilo bi neprimjereno da JU traži kupce za Matimu”

Iako se tijekom srijede u medijima moglo pročitati da su Cemex i Javna ustanova Park-šuma Marjan kontaktirali prošlog tjedna oko zbrinjavanja posječenih stabala, iz Javne ustanove to oštro demantiraju.

Damir Grubšić

– Javna ustanova Park-šuma Marjan u proteklim tjednima nije imala nikakve kontakte s poduzećem Cemex u svezi zbrinjavanja posječene drvne mase jer sva akcija sanacije teče pod vodstvom Kriznog stožera, a koliko je javnost upoznata sječku je otkupila privatna tvrtka “Matima project”. Bilo bi potpuno neprimjereno da Javna ustanova danas traži kupce za njihove obveze. Zadnje kontakte sa Cemexom smo imali u ljeto 2018. u okviru priprema za provedbu Akcijskog plana koji nam je odlukom Gradonačelnika zaustavljen – izjavio nam je Damir Grubšić, ravnatelj JU Park-šuma Marjan

Cemex: Tvrtka neće ostvariti materijalne prihode na ovom konkretnom slučaju

Iz Cemexa, pak, na pitanja s kime su točno kontaktirali ako Ustanova to demantira, kakva je komercijalna isplativost posla obzirom da u izjavama spominju neisplativost i pomoć lokalnoj zajednici, je li sklopljen Ugovor te može li se i kada očekivati zbrinjavanje zaraženih posječenih stabala s kojih izlijeću potkornjaci primili smo odgovor:

– Svi dosadašnji sastanci s Javnom ustanovom za upravljanje park šumom Marjan su bili informativne naravi. Nikakav dogovor ni predugovor nije dogovoren.

CEMEX je s predstavnicima Javne ustanove razgovarao isključivo na komercijalnim osnovama. Ako uzmemo u obzir cijenu biomase i trošak atestiranja i pokretanja pogona za jednokratan primitak iste, tvrtka neće ostvariti materijalne prihode na ovom konkretnom slučaju i u tom vidu očituje se naša spremnost pomoći lokalnoj zajednici. CEMEX neće potpisati ugovor, niti će koristiti biomasu dok ne ishodi sve potrebne dozvole i uvjerenja – kazao nam je Goran Lončar, Cemexov voditelj nabave za sektor cement –Središnja Europa.

Ruščić: Razgovarao sam u ime Povjerenstva za Marjan

Mirko Ruščić

Kontaktirali smo i prof.dr. Mirka Ruščića, predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Park-šume Marjan. Potvrdio nam je da je bio u neformalnim kontaktima s Cemexom, ali ne u ime Javne ustanove, nego ispred Povjerenstva za Marjan i Kriznog stožera. Kako je rekao, o detaljima je još rano razgovarati i javnost će o tome biti upoznata kada se dogovor postigne.

Nažalost, očito je da se odlasku zaraženih stabala s Marjana ne nazire ni datum ni krajnja destinacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime