Hrvatska svakodnevno probija nove rekorde po broju novooboljelih od koronavirusa i to ne više samo na državnoj razini, već ulazimo i u europski vrh.

Hrvatska u posljednja dva tjedna ima 52.2 osobe zaražene koronavirusom na 100 tisuća stanovnika, objavio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, što nas stavlja u sami vrh Europske Unije i Europskog gospodarskog prostora koje je obuhvaćeno u istraživanju.

Ispred Hrvatske nalazi se Španjolska kao apsolutni rekorder EU sa 152.7 novih slučajeva, a tu je još Malta (119.5), Luksemburg (96.3), Rumunjska (88.0), Francuska (54.4), Belgija (53.9).

Hrvatska se tako našla na visokom sedmom mjestu i prestigla Nizozemsku koja ima 46.6 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, te Švedsku sa 36.6.

Našli smo se na crvenoj listi zemalja iz kojih nam dolazi najviše gostiju. Srećom, sezona je ionako pri kraju, jer je broj aktivnih slučajeva jučer prešao 2000. S jučerašnjih 2052 slučaja krenuli smo u “napad” na Francusku i Belgiju.

Jučer 138 novih slučajeva u Dalmaciji

U Dalmaciji je jučer zabilježeno 138 novih slučajeva. Naravno, po broju novooboljelih vodeća je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj su zabilježena 92 nova slučaja, među kojima i 9 stranaca.

Prema lokaciji oboljelih to izgleda ovako: Split 45, Hvar 4, Imotski 4, Kaštela 3, Makarska 6, Sinj 5, Solin 3, Stari Grad 1, Trilj 1, Vrgorac 1, Dugi Rat 3, Klis 1, Podgora 1, Podstrana 3, Proložac 1 i Runović 1 osoba.

Od 83 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. 1208 osoba nalazi se u samoizolaciji. Dvadeset COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 9 osoba (četiri muške i pet ženskih) iz Metkovića koje se povezuju s jednom svadbom. Pozitivan je i jedan strani državljanin koji trenutno boravi u Dubrovniku i za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za zaraženu žensku osobu iz Ploča. Po jedna ženska osoba iz Konavala i Dubrovnika zaražene su kao kontakt prethodno poznatog slučaja. Jedna osoba osvojila je 8 tisuća kuna vrijednu čestitku nakon što je utvrđeno kršenje samoizolacije.

U Zadarskoj županiji 19 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih riječ je o obiteljskim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Trinaest novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje je s područja općine Vir, a po jedan iz grada Paga te općina Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Bibinje.

Jedna osoba je preminula. Radi se o ženskoj osobi staroj 82 godine koja je bila na respiratoru. I ovdje je jedna osoba prekršila samoizolaciju.

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 osoba pozitivno je na COVID-19. Od tog broja 12 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije – 11 na području Grada Šibenika i jedna na području Grada Skradina. Dvije novooboljele osobe trenutno borave na području županije, dok im je prebivalište drugdje.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno oboljelih.

Ravnatelj Civilne zaštite: Razgovaramo o mjerama za Splitsko-dalmatinsku županiju

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kaže da, prema njegovim podacima, veliki broj novooboljelih nije povezan s proslavom blagdana Velike Gospe, već s godišnjim odmorima i obiteljskim okupljanjima.

Kada je riječ o mjerama u Imotskoj krajini i mjerama za Splitsko-dalmatinsku županiju, Trut je rekao da su razgovori u tijeku.

“Inspektora mislim da ima dovoljno. Takve aktivnosti nadziru i komunalni redari i djelatnici civilne zaštite. Mislim da u tom smislu ne treba povećavati broj inspektora nego djelovati na građane da se drže mjera”, kaže na pitanje ima li dovoljno ljudi koji će kontrolirati pridržavanje mjera na području Splitsko-dalmatinske županije.

Otkrio je i da je od 120 inspekcijskih pregleda na području Splitsko-dalmatinske županije utvrđeno 44 prekršaja, a većina ih se odnosila na neodržavanje socijalne distance u ugostiteljskim obrtima, piše Dnevnik.

Kada je riječ o školskoj godini, Trut je rekao da očekuje da neće biti problema s početkom nastave. “Brojke bi do početka nastave mogle i pasti”, poručio je. Dodaje da zasad nema novih mjera koje bi se odnosile na granice i istaknuo da granični promet između Srbije i Hrvatske protječe bez ikakvih problema.

Na pitanje smatra li da je bilo pogrešaka u potezima tijekom epidemije, Trut kaže da misli da nigdje nije učinjena pogreška.

Capak: Imamo veliki rast, ali nije eksponencijalan

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je za Odjel weba i multimedije HRT-a da ne idemo prema eksponencijalnom rastu novozaraženih koronavirusom nakon što je Stožer civilne zaštite jučer objavio rekordnih 306 novih slučajeva u protekla 24 sata. Gordan Lauc ističe da se sada više testira i da su brojevi dosta veliki, no smatra da se u Hrvatskoj ne radi o eksponencijalnom širenju zaraze, a Ivan Đikić kaže da smo u kritičnoj, ali još uvijek ne i u eksponencijalnoj fazi.

Kod eksponencijalnog rasta, pojednostavljeno rečeno, dolazi do ubrzanog i naglog povećanja broja zaraženih. Linearni rast je rast u svakom koraku za isti iznos, dok je eksponencijalni skokoviti rast, u svakom koraku za jednaki postotak.

Prekjučer je broj novozaraženih u Hrvatskoj bio 265.

Na pitanje idemo li prema eksponencijalnom rastu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovara niječno.

– Imamo veliki rast, ali nije eksponencijalni – zaključio je Capak.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime