JUBILARNI 20. NOĆNIK: Ministar Tolušić najavio nove natječaje za gradnju novih uljara

Ministar je sinoć najavio je natječaj iz programa ruralnog razvoja samo za maslinare gdje će se izdvojiti 10 milijuna eura za izgradnju novih uljara

Posadivši maslinu u četvrtak navečer pred vodičkim hotelom Olympia, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je jubilarni 20. Noćnjak, najstariju maslinarsko-uljarsku manifestaciju u Hrvatskoj koja okuplja maslinare, uljare, potrošače te znanstvenike i stručnjake iz tog područja.


Ministar Tolušić pred okupljenim maslinarima istaknuo je zadovoljstvo što Hrvatska nije prepoznata samo po moru i suncu nego i po kvalitetnom maslinovom ulju, piše ŠibenikIN.

– Ministarstvo poljoprivrede vidi maslinarstvo kao svoju stratešku granu, pogotovo u Dalmaciji, pa ga pomažemo i financiramo kroz program ruralnog razvoja, a uskoro ide i natječaj za izgradnju novih uljara. Poticaji će biti koliko god budu trebali biti. Možemo napraviti još neke iskorake, pogotovo u marketingu prema hrvatskim građanima i to o kvaliteti maslinovog ulja. Proizvodimo oko 40 do 50 posto potreba za hrvatsko tržište i iako nigdje u poljoprivredi nije lako, mislim da su pred maslinarstvom svijetli dani – kazao je minsitar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Okupljene je večeras u Olympiji pozdravio predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

– Postignut je jedan cilj – znamo dobiti maslinovo ulje i ići u tom pravcu, ali ostalo je dosta zadataka koje moramo riješiti i zato mi je drago da ovdje imamo predstavnike iz Ministarstva poljoprivrede i Vlade. Hrvatsku ljudi sve više prepoznaju kao ekskluzivni butik za maslinova ulja i u tome nam itekako pomaže turizam. Naš cilj je da ponuda maslinovog ulja u Hrvatskoj zadovoljava potražnju, a potražnja nije samo za gorkim i intenzivnim, nego i za blagim uljem koje daje sorta oblica, s kojom treba postići optimalni trenutak za berbu – kazao je uvodno Ljubenkov.Vodička gradonačelnica Nelka Tomić istaknula je zadovoljstvo jer su organizatori izabrali baš Vodice i Vodičane kao renomirane proizvođače maslinovog ulja. Ovo je odlična prilika da naši proizvođači izmjenjuju iskustva i steknu nova znanja, kazala je Tomić.

Dožupanica Šibensko-kninska županije Darija Puljić kazala je da Županija od osnutka potiče razvoj maslinarstva kroz poticaje, sufinanciranja nasada, manifestacija te direktnom dodjelom sadnica.– Naša županija ima oko 800 tisuća maslinovih stabala i proizvodnju od  oko 850 tona litara maslinovog ulja. Kvaliteta je neupitna, ali potrebni su bolji napori za plasman na tržište – navela je dožupanica .

Na jubilarnoj maslinarskoj manifestaciji podijeljena su potom osobna i kolektivna priznanja Noćnjak 2018 u području maslinarstva i uljarstva, javlja ŠibenikIN.

Priznanje ‘Pavle Bakarić’ za životno djelo u maslinarstvu uručeno je Gordani Kožarić-Silov iz Šibenika, priznanje ‘Branko Škarica’ za životno djelo u uljarstvuo svojio je Stipe Jakus iz Marine, Međunarodno priznanje ‘Cavaliere Olio d’ oliva’ otišlo je u ruke Vodičanina Damira Buntića, a priznanje ‘Joško Niskota’ za uzorne maslinike primili su Damir Vodanov iz Dubrave kod Tisnog, Vodičanin Vinko Trcera i Stankovčanin Živko Morić.

PZ Maslina i VINO Polača primili su priznanja uljarskim zadrugama za 2017. godinu,  Zlatno pero Noćnjaka za afirmaciju maslinarstva, uljarstva, zadrugarstva i Noćnjaka kroz medije dodijeljeno je Kninjanki Nives Hladnić, a Zlatna amfora Noćnjaka za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području dodijeljena je Šibensko-kninskoj županiji.

Inače, na ovogodišnjem Noćnjaku ocijenjeno je 485 uzoraka maslinova ulja i proizvoda od masline, pobjednici će biti poznati kroz naredna dva dana, a program jubilarnog 20. Noćnjaka u Vodicama pogledajte ovdje.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0