U ponedjeljak navečer u organizaciji SDP-a Split Joško Klisović, kandidat SDP-a za Europski parlament održao je u Gradskom kazalištu mladih tribinu pod nazivom „Što Hrvatska treba tražiti od EU?“.

– Mi smo se 2013. izborili za ulazak u EU, a sada nam predstoji još puno teža borba – dovođenje EU-a u Hrvatsku, dovođenje europskih standarda života, rada i upravljanja u Lijepu našu. To znači obračun s ortačkim kapitalizmom, lošim upravljanjem i opće raširenom korupcijom. To znači i borbu protiv zlouporabe institucija u osobne i stranačke svrhe i borbu za europski standard minimalnih plaća i mirovina, za europski standard primarne zdravstvene zaštite i jednaku europsku kvalitetu proizvoda te ujednačene cijene. Dosta nam je plaćanja viših kamata bankama iz Austrije i Italije nego što plaćaju Europljani u tim državama. Želimo biti ravnopravni europski građani u svim segmentima života i tražimo da nam EU pomogne u tome.

Želimo Europu dovesti u Hrvatsku da nam mladi više ne moraju odlaziti u Europu, da nam radnici i umirovljenici imaju primanja koja omogućuju život s dignitetom. Želimo Europu dovesti u Hrvatsku tako da se ne ponosimo samo novim autoputom nego i modernim željeznicama, mostovima, pametnom gradskom i seoskom infrastrukturom te kvalitetnijim obrazovanjem. Želimo jačati europski identitet naših građana, uz puno njegovanje i poštivanje vlastitog nacionalnog identiteta. Zaslužujemo živjeti u uređenoj Hrvatskoj po europskim standardima i u progresivnoj Europi ravnopravnih građana. Izbori za Europski parlament su prilika da mijenjamo Europu i Hrvatsku na bolje i izgradimo pravednu i progresivnu Europsku uniju po našoj mjeri, i takvu Hrvatsku u njoj. To je prioritet svih mojih i SDP-ovih političkih aktivnosti, rekao je Joško Klisović, kandidat SDP-a za zastupnika u Europskom parlamentu.

– SDP-ova lista je Dream Team u odnosu na druge liste. Uz najbolje kandidatkinje i kandidate imamo najbolji program. Borimo se za ravnopravnost Hrvatske i još važnije, hrvatskih građana, u Europskoj uniji. Bogatije članice EU-a ne smiju funkcionirati na način “pravo da, a dužnost možda”. Nećemo voditi poslušničku politiku poput HDZ-a, ali ni tražiti da Hrvatska izađe iz Europske unije.

Uz neravnopravnost unutar EU-a s jedne strane, imamo populizam s druge strane. Upravo neravnopravnost hrani populizam i ekstremnu desnicu. Posebno boli sluganska politika naše vlasti koja se najbolje ilustrirala kada vladajuća ekipa iz HDZ- a nije tražila ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je otvoreno rekao da su Istra i Dalmacija talijanske, rekao je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Nakon izlaganja razvila se široka rasprava o europskim i hrvatskim temama, poput Schengena, gospodarskog pojasa, uvođenja eura, migrantske krize, Brexita, proširenja EU-a i uvjeta za pristupanje Srbije kao što je rješavanje problema nestalih.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime