Jadranki Skender, 51-godišnjakinji koja je nestala u noći s 3. na 4. prosinca u Zagrebu, a koja je pripadnica Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga i radi kao knjigovotkinja u sklopu Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, još uvijek nema traga. Iz indexa su pitali policiju što su sve poduzeli i jesu li angažirali psa tragača. Odgovorili su da nisu angažirali psa tragača jer da to nije potrebno budući da je policija obišla teren.

– Policijska uprava zagrebačka nije angažirala psa tragača jer se oni koriste u slučaju pretrage nepreglednih i nepristupačnih terena, dok je na tom području konfiguracija terena u neposrednoj blizini pronalaska automobila nestale takva da se ista svrha postigla i vizualnim pregledom policijskih službenika – stoji u odgovoru policije za Index.

Potom su iz indexa kontaktirali Školu za obuku psa tragača i vlasnik iste je rekao da pas tragač itekako može pomoći u pronalasku nestale osobe te nam je naveo primjere iz prakse.

Vlasnik Škole za obuku psa tragača: “Jednom smo našli ženu 20 dana od nestanka”

Stjepan Kos vlasnik je škole za obuku pasa tragača Tara K9 security i detektivske agencije Oko i rekao nam je da kod potrage za nestalim osobama mogu pomoći psi tragači koji rade po individualiziranom mirisu.

– Dakle, da pas ponjuši komad odjeće, donjeg veša, obuće, nečega što je nestala osoba nosila i da onda pas po tome traga. Naši psi tragači su obučeni za takvo traganje i puno puta su nas angažirali za pronalazak nestalih osoba, često u ruralnim krajevima i to kad su nestale osobe koje pate od demencije. Tako smo jednu osobu pronašli nakon 20 dana od nestanka – rekao je Kos za index.

Navodi i kako su prije par godina tražili novčanik s 6500 eura koji je izgubio jedan lovac na Žumberačkom gorju i da je njihov pas tragač nakon 72 sata od gubljenja uspio locirati lovčev novčanik.

Za Jadrankom Skender tragaju policija i Vojna policija, a pomaka nema. Traga se sve od Zagreba do Siska, a iz policije kažu kako su pregledali kamere u blizini pronađenog auta nestale osobe koji se nalazio na savskom nasipu u blizini Hipodroma te da ništa nisu našli.

Policija: Pregledali smo oba korita Save

– Policijski službenici poduzeli su sve mjere i radnje prilikom traganja koje poduzimamo i dalje, u suradnji s Vojnom policijom i Ravnateljstvom civilne zaštite. Po prijavi nestanka stavili smo u funkciju sve “alate” koje koristi policija u traganju za nestalim osobama. Tog istog dana, 4. prosinca 2019. godine oko 23.35 sati, započeli smo s pretragom terena za koji su policijski službenici na temelju prikupljenih saznanja locirali kao moguću početnu lokaciju traganja. Nakon početnog rada policijskih službenika iz policijske postaje, pretragu na samom terenu proveli su policijski službenici iz dviju policijskih postaja s područja Novog Zagreba i Trešnjevke uz Vojnu policiju. Sat vremena kasnije pronađen je automobil osobe za kojom se traga, i to u Cimermanovoj ulici kod Obale Ivana Supeka – navode u odgovoru Policijske uprave zagrebačke za Index.

Kažu kako su uz ispomoć Vojne policije i uz koordinaciju Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave zagrebačke, osim pretrage sjevernog dijela korita rijeke Save, pretražili i južni dio korita, no tom prilikom nije se došlo do korisnih saznanja vezanih uz pronalazak nestale osobe.

Čim su se stvorili uvjeti za pretraživanje rijeke Save, 5. prosinca ove godine, policijski službenici su, navodi se u odgovoru, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite i uz aktivno sudjelovanje vatrogasaca iz Zagreba i Velike Gorice, u jutarnjim satima nastavili i tu vrstu traganja. Tada su se na mjestu događaja nalazili policijski službenici, vatrogasci JVP-a Zagreb i Velika Gorica sa šest vatrogasnih vozila, plovilom s dva sonara, jednim čamcem i jednim dronom, uz auto-patrole koje su obilazile svoja postajna područja.

Zagrebačka i sisačka policija zajedno u potrazi

– Sve to ljudstvo i tehnička oprema stavljena je u punu funkciju prilikom pretrage obale i korita rijeke Save od Jadranskog mosta do kaskada (kod toplane) i od Domovinskog mosta do mjesta Vrbovo Posavsko, a što uz sav trud angažiranih nije dalo rezultata. Kamere u neposrednoj blizini pronalaska osobnog automobila nestale pregledane su te se nije došlo do korisnih saznanja, dok je za osobni automobil kojeg spominjete utvrđeno kome pripada te se također nije došlo do korisnih saznanja o nestanku osobe – odgovorili su.

U ponedjeljak je, kažu, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke obavljena pretraga korita rijeke Save, kao i pregled uz rijeku Savu na njihovom području. Jučer je, pak, pomoću službenog plovila Policijske postaje Novska ponovno pregledan dio korita rijeke Save na postajnom području Novska, a od strane pripadnika HGSS-a s jednim čamcem i tri osobe obavljena je pretraga dijela korita rijeke Save, od mjesta Martinska Ves do mjesta Vrbova Posavsko.

– Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave sisačko-moslavačke i dalje nastavljaju s mjerama traganja za nestalom osobom, obavljajući pregled terena uz rijeku Savu, prikupljanju obavijesti s mještanima, od ribolovnih udruga, ribiča, ribočuvara, djelatnika vodoprivrede, djelatnika koji rade na skelama i brodarima koji su na rijeci Savi -stoji u odgovoru PUZ-a.

Kći nestale žene: Kako je moguće da nijedna kamera u Zagrebu nije uočila mamin auto?

Ines Skender, kći nestale Jadranke, kaže nam kako je upravo ona obavila zadnje pozive s mamom. U Jadrankinom automobilu koji je pronađen kod savskog nasipa nalazio se i njen mobitel i novčanik.

– Nije mi jasno kako nisu uspjeli vidjeti mamin auto na kamerama. Kako je moguće da kamere po Zagrebu ni u jednom trenu nisu vidjele mamin auto. Pitam se što je s njom, kako je mogla nestati tako bez traga – rekla je Ines.

Upravo je ona pronašla mamin automobil na savskom nasipu nedaleko od Hipodroma u srijedu navečer te zamjera policiji koja, kaže nam, nije pozvala pse tragače. Policiji zamjera brojne propuste i odbacuje mogućnost da se mama bacila u Savu i navodi kako su planirale putovanje te imale planove za njen skori odlazak u mirovinu.

Podsjećamo, na stranici nestali.hr objavljena je fotografija i opis nestale Jadranke Skender (51). Dodaje se kako je svoj dom napustila u osobnom automobilu marke Mercedes gospićkih registarskih oznaka. U trenutku nestanka bila je odjevena u plavu jaknu, plave traperice i žute čizme.

Kćer Ines kao i policija mole građane koji imaju ikakva saznanja o nestaloj Jadranki Skender da se jave na e-mail adresu: nestali@nestali.hr  ili da obavijeste najbližu policijsku postaju, odnosno na telefon br. 192.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime