Jo Nesbø dolazi u Zadar u sklopu svjetske promocije novoga romana “Macbeth”

Ovo će biti drugo Nesbøvo gostovanje u Hrvatskoj

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesbø, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, boravit će od 8. do 11. svibnja u Hrvatskoj u sklopu svjetske promocije novoga romana “Macbeth”, piše hr.n1info.com.


Norveški pisac u Hrvatskoj gostuje u organizaciji izdavačke kuće Fokus, koja će njegovu verziju slavnoga Shakespeareova djela objaviti u isto vrijeme kad i ostali izdavači diljem svijeta. U Hrvatskoj će održati dvije promocije – 9. svibnja u Zagrebu, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella te 10. svibnja u Zadru u Gradskoj knjižnici Zadar.

Pisanja “Macbetha”, suvremene verzije krvave drame Williama Shakespearea iz 1606., prihvatio se u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenog u povodu 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca u kojemu je osam suvremenih autora preradilo slavna Shakespeareova djela. U projektu su, uz Nesbøa sudjelovali Margaret Atwood, Gillian Flynn, Tracy Chevalier, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Anne Tyler i Edward St. Aubyn.

Svoju verziju “Macbetha” Nesbø je smjestio u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti.

Mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesbøv roman problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Pritom autor majstorski plete priču vješto se referirajući na Shakespeareov klasik.


Jo Nesbø autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – “Šišmiš”, “Žohari”, “Crvendać”, “Nemeza”, “Đavolja zvijezda”, “Spasitelj”, “Snjegović”, “Leopard”, “Fantom”, “Policija” i “Žeđ” te romana “Sin”, “Ponoćno sunce”, “Krv na snijegu” i “Lovci na glave”. Napisao je i pet romana za djecu o doktoru Proktoru.

Prije nego što je počeo pisati, Nesbø je igrao nogomet za norveškoga prvoligaša Moldea, ali je zbog teške ozljede koljena u osamnaestoj godini morao prekinuti nogometnu karijeru. Nakon toga je tri godine proveo u vojsci, a zatim je upisao studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Iako je bend uskoro u Norveškoj postao vrlo popularan, Nesbø je paralelno radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar, piše hr.n1info.com.Ovo će biti drugo Nesbøvo gostovanje u Hrvatskoj. Slavni je pisac u Zagrebu boravio 2013. godine u sklopu festivala Noir tijekom kojega je održao tribinu posvećenu globalnom uspjehu nordijskih krimića te je predstavio hrvatsko izdanje romana “Snjegović”, romana iz serije o Harryju Holeu po kojemu je poslije snimljen i film. Kako je strastveni penjač, boravak u Hrvatskoj iskoristio je i za obilazak nekih planinarskih lokacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0