Neki izvori tvrde da su jaja prehrambeni loš izbor za zdravlje srca, kardiokirurg Jeremy London mišljenje ima drugačije.
"Kolesterol iz hrane toliko ne utječe na ukupnu razinu kolesterola u tijelu koliko nekad smo mislili", izjavio je dr. London za Fox News Digital.
"Slušajte svoje tijelo"
Prema njegovim riječima, izvrstan jaja su izvor proteina te bogata su mineralima i mikronutrijentima poput vitamina D, B12, selena i kolina.
"Pokazalo se da nisu rizik kakvim u 70-im i 80-im godinama su se smatrala", dodao je, ističući da danas se jaja smatraju odličnim prehrambenim izborom. The American Heart Association navodi da je jedno jaje dnevno za srce sigurno kod zdravih odraslih, dok su prihvatljiva dva za starije osobe s normalnim kolesterolom.
Dr. London naglašava da većina vrijednosti prehrambenih dolazi iz žumanjka, dok bjelanjak bogat je proteinima.
Zaključno, liječnik istaknuo je da konzumacija jaja osobni je izbor. "Slušajte svoje tijelo, svoje pratite biomarkere i prehrambeni stvorite plan koji potpuno prilagođen je vama", poručio je dr. London.