JESTE LI PROVJERILI SVOJE RAČUNE? Evo u kojim sektorima su isplaćeni najveći iznosi za korona bonus

U javnoj upravi i državnoj službi novčanu naknadu dobio je okvirno svaki deseti zaposlenik


Rad tijekom pandemije otežao je poslovanje brojnih tvrtki: protekli mjeseci nisu bili laki niti poslodavcima, niti zaposlenicima.


A jesu li se tvrtke financijski odužile svojim radnicima za rad u koronakrizi?

Svaki peti radnik u Hrvatskoj u proteklih deset mjeseci dobio je novčanu naknadu za rad u izvanrednoj situaciji, odnosno pandemiji. Ovaj korona bonus dobilo je u prosjeku 19 posto zaposlenih ponajprije iz privatnih tvrtki, i to u prosječnom iznosu od 1200 kuna. Kažem prosječno, jer su zaposleni u tvrtkama stranih vlasnika dobili oko 1260, a u domaćim tvrtkama, privatnim i javnim – oko 1060 kuna. Istovremeno, bonus je dobio tek svaki deseti zaposlenik javne i lokalne samouprave i to u manjem iznosu – o tome ćemo uskoro.

Najveći bonus dobili zaposleni u IT sektoru i telekomunikacijama  – nešto manje od 2 tisuće kuna. Iznad prosjeka je i građevina s 1500 kuna, a na sredini ljestvice su financije, proizvodnja i prodaja s bonusima između 1000 i 1200 kuna, piše RTL.

Količina posla

Pomalo ironično, sektor zdravstva je u pandemiji isplaćivao ispodprosječnih 900 kuna nagrade. Javna uprava i razne državne službe dobile su oko 800 kuna – dok je najmanji bonus isplaćen u sektoru obrazovanja i znanosti – oko 770 kuna.

To su bili iznosi, a evo i koje su ih djelatnosti najčešće isplaćivale. Bonus je dobilo 25 posto ili svaki četvrti radnik u trgovini. Slijede zdravstvo i transport, dok je IT sektor s 21 posto unutar onog prosjeka od svakog petog radnika.U javnoj upravi i državnoj službi novčanu naknadu dobio je okvirno svaki deseti zaposlenik, a u obrazovanju i znanosti i manje od toga.

Kada je riječ o količini posla tijekom pandemije, nešto manje od polovice radnika ili njih 48 posto kaže da je radila jednako odnosno nije iskusila promjenu količine posla. Trećina ispitanika ili njih 34 posto tvrdi da su tijekom pandemije radili više nego ranije, a 18 posto ili okvirno petina otkriva da su radili manje.Očekivano, financijski bonus je češće isplaćivan zaposlenicima kojima se povećala količina posla te onima čije tvrtke danas posluju bolje nego prije početka krize, javlja RTL.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime