Zadnja tri vikenda podarila su planinarima gotovo idealne vremenske prilike, ne samo u planinama Dalmacije već i znatno šire. Kišno oblaci zaobilazili su nas u širokom lugu, a temperature zraka bile su natprosječno visoke.

Kamešnica je planina koja dijeli Dalmaciju i BiH. Neposredno prije nadolazeće promjene vremena, splitska fotografkinja Žana Hrkač boravila je na ovoj veličanstvenoj planini koja je pokazala svu raskoš jesenskih boja.

Pogledajte fotografije:

 

U nastavku pročitajte jednu predloženu planinarsku turu s južne strane Kamešnice.

Uspon počinje u podnožju planine, u selu Voštane Gornje. Od Voštana do prvoga odredišta, planinarskog skloništa Sveti Mihovil, postoje dvije staze, a duža od njih dobrim dijelom prati makadam s kojim se boljim terencem može stići i do samoga skloništa.Planinarsko sklonište smješteno je na 1340 metara nadmorske visine. Sklonište ima sve potrebno za prebroditi i najhladniju zimsku noć, od pitke vode (kišnica), do dnevnog boravka sa stolom, klupama i štednjak, do potkrovlja gdje može spavati desetak ljudi.

Najviši vrh Kamešnice – Konj, je na 1856 metara nadmorske visine. Od skloništa do vrha staza je duga oko 3 i pol sata planinarenja. Nije suviše zahtjevna, osim na nekoliko kraćih dionica.

Veličanstveni pogled s ovoga vrha, koji se nalazi s bosanske strane planine, najbolja je plaća za dugačko planinarenje do njega. Pogleda puca na ogroman dio Dalmacije, ali i južne dijelove BiH, vide se čak i vrhovi planina Crne Gore. Kroz Kliška vrata s vrha Kamešnice se vidi Marjan, a poznato je da Splićani mogu vidjeti Kamešnicu. Kada u Splitu nema vjetra, a Kamešnica dobije oblačnu kapu siguran je to znak skorog dolaska bure na obalu. Najbolje se s Konja vidi cijelo Livanjsko polje i samo Livno, kao i čitavo Buško blato.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime