Festa o' boba je jedna od najposjećenijih fešti u Kaštelima, a ovogodišnja se održava 18. svibnja u Kaštel Kambelovcu. Udruga ljubitelja boba u osnivanju danas je organizirala konferenciju za medije gdje je predstavljen program ovogodišnje fešte.
"Puno ekipa nam se prijavilo, mi volimo reći kako je Fešta o' boba, fešta od svih fešti, gdje nam dođu razne udruge i društva, kuhaju svoja jela te daju sve od sebe da to bude najbolja fešta. Naši planinari, bajkeri, maškare, umirovljenici i razne druge udruge koje nam dođu i kuhaju svoja najbolja jela od boba. Mi, kao udruga, svoje jelo ne dajemo na ocjenjivanje, nama je najvažnije da se naši gosti dobro zabave i da se tradicija nastavlja. Deset dana je do same fešte, a mi imamo već 35 ekipa koje su se prijavile. Malo smo probili granice, ali nam je žao odbiti bilo koga te se nadam kako nam kambelovsko brce neće biti malo za sve one koji žele doći na našu feštu. Očekujemo i ove godine poneko inovativno jelo ali se radujemo i tradicijskim jelima", kazao je član udruge Jure Bedalov.
Kao i svake godine ocjenjuju se najbolja inovativna jela, najbolja tradicijska jela, a najvažnije od svega je da se nastavlja tradicija konzumiranja boba u kaštelanskim obiteljima.
"Uvijek nam je drago kad kušamo i ocjenjujemo inovativna jela od boba, volimo da se poštuje tradicija koju ocjenjujemo ali iz godine u godinu nam posluže neko jelo koje nas oduševi, koje ima neki svoj dodatak. U jelima najčešće ocjenjujemo učešće boba u jelu, "količinu" tradicije u jelu te sljubljivanje vina i boba", kazao je dugogodišnji član žirija Nikola Tomić.
Jedan od osnivača fešte o" boba i same sadnje boba u kaštelanskom polju, vinar Vlade Perišin bio je jako emotivan kad se prisjetio tih prvih početaka priče o kaštelanskom bobu.
"Sjećam se prvih godina kad smo sadili bob u polju, orali s konjima, i kad je cijelo selo dolazilo gledati kao da igra Hajduk. Ovaj bob koji držim u ruci je pravi kaštelanski bob koji ima tri zrna, danas se on pravi na razne načine, premda je meni najdraži onako na tradicionalan način. Ovogodišnja fešta od boba nam je malo drugačija, malo sjetnija, jer smo izgubili našeg člana žirija koji je uvijek podržavao našu fešti, naš Antun Nišević. Bilo nam je lijepo skupa, ali evo moramo ići dalje. Ove godine udruga ima teću iz Škvera od 400 litara, gdje će par ljudi stalno miješati i paziti na nju, a u njoj ćemo kuhati sipu i bob. Ovom prilikom želim se zahvaliti našim mladim članovima koji su preuzeli cijelu organizaciju fešte, jako im dobro ide te mogu reći kako sam jako ponosan na njih", kazao je Perišin.
Ne preostaje nam ništa drugo nego iduće subote posjetiti Kaštel Kambelovac te uživati u delicijama o' boba. Fešta počinje u 16 sati, s glazbarima Birnja koji otvaraju feštu.
Moto Fešte o' boba je: "Vraćamo vas u prošlo stoljeće, a kome se omili na ovoj fešti neka pazi jer vremeplov se gasi poza 10 uri".