Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

JEDINI KOJI VAM TREBA Recept za najsavršeniju juhu od tikve

Morate probati
D.D. / Foto: Instagram11. studenoga 2024. 21:24
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. U nastavku saznajte najbolji recept za juhu od bundeve koji ćete probati ove jeseni!

Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti, no za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

RECEPT ZA KREM JUHU OD BUNDEVE

1 veća ili 2 manje butternut tikve
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 krumpir
2 velike žlice maslinovog ulja
1 l povrtnog ili mesnog temeljca (ili vode)
sol, papar
Za serviranje: bučino ulje, bučine sjemenke, kiselo vrhnje

PRIPREMA

Prerežite tikvu na pola, ogulite joj koru, a iz unutrašnjosti uklonite sjemenke. Narežite ju na manje kockice. Krumpir srednje veličine ogulite i narežite na sitne kockice. Ako želite, ovo je trenutak u kojem možete receptu na isti način dodati mrkvu, korabu, celer… Kockice povrća nek budu debele tek centimetar, dva, da se stignu dobro termički obraditi.
Očistite i narežite luk pa ga dinstajte na maslinovom ulju pet minuta, dok ne omekša. Pred kraj mu dodajte i usitnjeni češnjak. Dodajte sve povrće koje koristite i dinstajte ga na ulju i luku desetak minuta na slaboj vatri. Zalijte temeljcem, začinite solju, paprom, sušenim ili svježim začinima po želji (odlično idu peršin, vlasac, čak i čili), pa ostavite sve da se kuha oko pola sata. Ako nemate temeljac možete koristiti vodu, ili pomiješajte vodu i temeljac. Količina ovisi o gustoći koju želite dobiti.
Kad je sve povrće skuhano i meko, sklonite lonac sa štednjaka i sve usitnite štapnim mikserom. Provjerite začine i dodajte još ako nečega fali. Vratite na štednjak krem juhu još nekoliko minuta.
Servirajte tako da u svaki tanjur stavite žličicu kiselog vrhnja, žlicu bučinog ulja te posipate tostirane bundevine sjemenke, piše Putni kofer.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
1
min
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
Rijeka je osigurala europsko proljeće
6
min
Rijeka je osigurala europsko proljeće
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
25
min
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
44
min
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
Pukovnik Čulina pisao Uziniću: Zašto se u medijima dovodi u pitanje vjera molitelja?
57
min
Pukovnik Čulina pisao Uziniću: Zašto se u medijima dovodi u pitanje vjera molitelja?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    17. prosinca 2025. 23:16
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    18. prosinca 2025. 02:17
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.