Neprofitna britanska udruga Action in Salt odlučila je provesti mali eksperiment. Ispitali su 242 zapakirana kruha koja se prodaju u supermarketima. Utvrđeno je da tri četvrtine sadrže 0.34 grama soli po kriški, što je isto kao i neke vrste slanog čipsa, prenosi Index.
Međutim, šokantno je da su dvije vrste kruha sadržavale 1.2 grama soli, što je petina preporučenog dnevnog unosa za odrasle i isto onoliko koliko se nalazi u McDonald'sovom hamburgeru.
Pet proizvoda sadržavalo je više od 0.9 grama soli po kriški, što je jednako kao u dvije porcije malih prženih krumpirića iz McDonald’sa (svaka po 0.44 grama).
Stručnjaci kažu da bi smanjenje količine kruha koju pojedemo moglo pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka te srčanih i moždanih udara, piše Express.
"Sramotno je da prehrambene tvrtke pune našu hranu s toliko soli. Ovaj primjer s kruhom je najbolji dokaz", komentirao je profesor Graham MacGregor.
Prema smjernicama, odrasli ne bi trebali jesti više od žličice soli dnevno, što je oko 5 grama. U Hrvatskoj manje od 10 posto populacije unosi preporučenu količinu soli, a čak 39 posto unosi više od 12 grama dnevno. Kruh i pekarski proizvodi najvažniji su izvor prekomjernog unosa kuhinjske soli u populaciji.