Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Jedan začin u vašoj kuhinji nikada ne gubi na kvaliteti, znate li koji?

Pogledajte o čemu se radi
D.D. / Foto: Pixabay30. ožujka 2025. 20:14
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Začini su duša svakog jela - upotpunjuju svako jelo i daju mu bolji okus. Iako neki začini imaju rok trajanja i nakon nekog vremena jednostavno izgube na kvaliteti i okusu, postoji jedan začin koji, bez obzira na godine, nikada ne gubi na kvaliteti.

Taj začin godinama, pa čak i desetljećima, zadržava isti miris i okus, a riječ je o kuminu. On se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta i vrlo je svestran, a ako se pravilno skladišti, praktički nikada ne gubi na kvaliteti, piše Index.

Kumin u kulinarstvu

Kumin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu, a njegova specifična aroma – topla, orašasta i pomalo zemljana – dodaje dubinu mnogim jelima. Kumin se može koristiti cijeli ili mljeveni, a ako koristite cijeli kumin, možete ga lagano prepržiti na suhoj tavi kako bi se pojačao njegov miris i okus.

Kumin je ključni sastojak mnogih indijskih jela i jedan od glavnih začina u mnogim vrstama curryja (masala curry, tikka masala) te je sastavni dio marinada koje se koriste za meso pripremljeno u tandooru. Koristi se i za pripremu nekih meksičkih jela, poput tacosa ili chilija con carne, a u bliskoistočnoj kuhinji dodaje se u humus, falafel i razna druga jela.

Često se dodaje povrću poput krumpira, tikvica, mrkve ili patlidžana prije pečenja, a može se dodati i juhama, poput juhe od bundeve ili leće. U nekim europskim receptima, posebno u Njemačkoj i skandinavskim zemljama, kumin se koristi za mariniranje svinjskog mesa.

Zašto kumin nikada ne gubi na kvaliteti?

Kumin je začin koji odlično podnosi promjene temperature i vlažnosti, što znači da se čak i kada je pohranjen u uvjetima koji nisu idealni, neće se tako lako pokvariti. Samo pravilno skladištenje, u suhom i hladnom okruženju, osigurava da njegov okus ostane snažan i dugotrajan.

Osim toga, kumin je bogat eteričnim uljima, koja su odgovorna za njegov prepoznatljiv miris i okus. Ova ulja također pomažu začinu da zadrži okus i svježinu, čak i kroz godine. Dok mljeveni kumin brzo gubi okus jer eterična ulja brže isparavaju, cijela zrna kumina mogu trajati godinama i dalje zadržati dobar okus.

Kako bi što dulje zadržao svoju kvalitetu, kumin je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Idealno je pohraniti ga u staklenke koje ne propuštaju zrak, jer zrak može ubrzati gubitak okusa, dok svjetlost također može utjecati na kvalitetu eteričnih ulja.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
4
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
20
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
35
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
36
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
43
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.