Jedan od najljepših pogleda u Dalmaciji: Vošac se nalazi točno iznad Makarske i pruža jedinstven doživljaj

Ovaj 1422 metara visok vrh nalazi se na južnoj strani Biokova, gotovo iznad Makarske

Vošac je popularna i važna točka na Biokovu jer mimo njega vode dva glavna pješačka prilaza iz Makarske prema Sv. Juri, a pristupačan je i zahvaljujući blizini biokovske ceste. Ovaj 1422 metara visok vrh nalazi se na južnoj strani Biokova, gotovo iznad Makarske.


To je vrh na primorskom rubu biokovske visoravni i jedan od najljepših biokovskih vidikovaca. Na vrhu je planinarski dom Vošac o kojem se brine SAK Ekstrem iz Makarske. Planinarski dom Vošac zidani je objekt sagrađen nakon Drugoga svjetskog rata za vojne potrebe, ali je ubrzo napušten.

Kuća je nekoliko desetljeća bila potpuno urušena sve dok je članovi SAK Ekstrem nisu temeljito obnovili i osposobili za posjet planinara.

Biokovo je u vikendu za nama bilo puno planinara, a kako je to izgledalo na Vošcu, pogledajte u fotogaleriju Franka Garme.


INFO

Vidik Vidik s vrha pruža se kao iz ptičje perspektive na naselja i plaže makarskog primorja te na sam grad Makarsku
Koordinate N 43° 18′ 38.7” E 17° 2′ 46.3”
Žig Metalni žig ugrađen je lijevo od vrata planinarskog doma na vrhu
Prilazi Makarska – Makar – kuća pod Vošcem 3.45 h
Makarska – Botanički vrt Kotišina – kuća pod Vošcem 4 h
Većina posjetitelja na vrh Vošac stiže od napuštene kuće pod Vošcem, kod koje završava jedan krak biokovske ceste. Za uspon od kuće pod vrhom Vošca u Kapetanovu docu do vrha Vošca dovoljno je 30′ hoda. Planinarima koji na Biokovo kreću pješice iz Makarske na raspolaganju su dva markirana puta – preko Makra i preko Kotišine. Oba puta su dugi i naporni jer savladavaju veliku visinsku razliku.
Zemljovid Biokovo, 32 (Smand)
KT drugih obilaznica Planinarski put Dalmacija, Biokovska pl. staza (BPS), Poučni ekološki put dr. fra Jure Radić, Hrvatske planinarske kuće
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime