Predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova i načelnik Općine Klis, Jakov Vetma boravio je u prošli tjedan Parizu kao aktivni učesnik međunarodne konferenciju pod nazivom “Baština kao ishodište međunarodne suradnje“.

Spomenutu konferenciju su organizirali francuska udruga Sites & Cités, te francusko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo kulture.

Vetma je kroz dvodnevno zanimljivo predavanje u elitnim prostorima Louvrea i gradske vijećnice iznio domaće primjere dobre prakse upravljanja kulturnom baštinom što su mnogi i prepoznali.

– Prije svega, čast je uopće biti pozvan održati dvije prezentacije u Parizu u sklopu Međunarodne konferencije o kulturnoj baštini. Obje prezentacije imale su istu poruku; kulturna baština, s obzirom na relativno kratku samostalnost, za nas znači ne samo obnovu kamenih zidova već i obnovu identiteta, vraćanje korijenima njegujući, istražujući i revalorizirajući svoju povijest, izjavio je Vetma.

Nažalost, i u Parizu nekima smeta kada govorim o našem identitetu i baštini koju volimo jer nas podsjeća na naše narodne vladare i junake koji su stoljećima branili svoje. U multikulturalnom društvu očito nije oportuno govoriti o ljubavi prema svojoj zemlji i svome narodu. Nakon drugog izlaganja i rasprave dobio sam podršku mnogih, među ostalim i novinarke iz Pariza kojoj je otac rodom iz Zadra. Složili smo se da upravo nacionalni identiteti obogaćuju Europsku uniju i da multikulturalnost nije i ne može postati unikulturalnost, rekao je.

Zato je, po meni, iznimno bitno kroz sustav obrazovanja, ali i kroz ostale neformalne radionice, seminare, i konferencije, njegovati svoj identitet i čuvati vrijednosti koje kao narod imamo. To je ne samo naše pravo, već i obveza.“ – komentirao je Vetma svoj boravak u Parizu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime