Posljednji vikend kolovoza je iza nas. Donio je prave ljetne vrućine cijeloj Dalmaciji, a osobito je vruće i sparno bilo u subotu kada su temperature zraka dosezale i vrlo vrućih 35°C.

U nedjelju je puhalo jugo koje je u prvom dijelu dana imalo i olujne udare. Primjerice, na DHMZ postaji Split Marjan jugo je dosezalo 80 km/h, a vjetar i valovi donijeli su probleme u prometu morem.

Prema kraju dana nad morem srednjeg Jadrana stvorila se olujna linija oblaka. Među prvima je kišu dobio Dugi otok, tamo je ponegdje palo 10 litara kiše po kvadratnom metru.

Olujni oblak nastavio se kretati te je u ranim večernjim satima zahvatio područje između Rogoznice i Marine. U Rogoznici i Primoštenu u kratko vrijeme palo je 14, a u Marini preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, što je izazvalo mjestimične bujice.

Uoči dolaska ove nevere u Trogiru i Kaštelima došlo je do izražene plime, a more se prelilo preko nižih dijelova obale. Do 23 sata sva područja južnije od Splita ostala su potpuno suha, uključujući srednjodalmatinske otoke.

Sljedeća dva dana donose lokalne nestabilnosti i postupno manje vruće vrijeme. Članovi Crometeo tima i drugi fotografi snimili su munje u nedjelju navečer u mnogim dijelovima Dalmacije…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime