Boja žumanjka može značajno varirati – od svijetložute do tamnonarančaste. Mnogi vjeruju da tamniji žumanjci sadrže više hranjivih tvari, no stručnjaci upozoravaju da to nije uvijek točno. Prema riječima dr. Emme Laing, glasnogovornice Akademije za prehranu i dijetetiku, glavni faktor koji utječe na boju žumanjka je prehrana kokoši.
"Kokoši koje jedu i kukce iz trave ili zemlje vjerojatno će proizvoditi jaja s tamnijim žumanjcima. Osim toga, na boju mogu utjecati starost i zdravlje kokoši te sezona proizvodnje jaja", objasnila je Laing.
Jesu li tamniji žumanjci zdraviji?
Postoji uvriježeno mišljenje da su tamnožuti žumanjci hranjiviji, no Laing naglašava da to nije uvijek slučaj. "Kokoši koje konzumiraju puno karotenoida ili raznovrsniju prehranu mogu proizvesti nutritivno bogatija jaja, ali boja žumanjka nije siguran pokazatelj hranjive vrijednosti", pojasnila je. To znači da čak i kokoši koje se hrane visokokvalitetnim sastojcima mogu proizvoditi žumanjke različitih nijansi, piše RealSimple.
Kako odabrati najzdravija jaja?
Jaja su prirodno bogata proteinima, mastima, vitaminima B, A, K i D te mineralima poput željeza, joda, selena, fosfora i cinka. Bez obzira na boju žumanjka, pri odabiru najzdravijih jaja treba obratiti pozornost na nekoliko faktora. Jedan od njih je razred jaja, koji označava kvalitetu ljuske, žumanjka i bjelanjka. Jaja s ocjenom AA ili A smatraju se najkvalitetnijima. Također, veličina igra ulogu – veće jaje znači i više hranjivih tvari.
Zaključno, bez obzira na nijansu žumanjka, jaja su nutritivno bogata i trebala bi biti redoviti dio uravnotežene prehrane.