Lipnju primjerene temperature stigle su na Jadran, a posljednjih dana smo nakon dugog razdoblja ušli u razdoblje natprosječno visokih temperatura. Tako su jučer, prvi put ove godine, u nekim dijelovima Dalmacije temperature zraka dosegle, čak i prešle vrlo vrućih 35°C. Čak je u splitskoj zračnoj luci tijekom ponedjeljka izmjereno 35°C.

Uz porast dnevnih temperatura, izrazito su porasle i one noćne. Primjerice, jutros u Splitu (Marjan, DHMZ) temperatura nije padala ispod 24 Celzijeva stupnjeva. Poslijepodne je temperatura bila između 32 i 33°C, a sve je ovo doprinijelo jednom od najbržih porasta temperature mora ove godine.

Prema službenim podacima DHMZ-a jučer u 8 sati temperatura mora iznosila je 20°C, a danas u 14 sati čak 24°C, što je daleko najviša vrijednost izmjerena u dosadašnjem tijeku godine.

Na sljedećem grafičkom prikazu površinskih temperatura mora u Jadranu možete vidjeti ogromne razlike unutar 7 dana. Prva karta odnosi se na 7. lipnja, druga na 10. lipnja, a treća je prognoza za 13. lipnja.

 

“Ništa neuobičajeno, ali…”

Za komentar ovako naglog porasta temperature mora kontaktirali smo stručnjakinju DHMZ-a, Željku Pogačić, stručnu suradnicu pri Službi za meteorološka motrenja.

– Radi se o značajnom porastu temperature mora, ali nikako ga ne bih nazvala neuobičajenim. Ne događa se svake godine, ali bilo je primjera sličnog porasta u kratko vrijeme – govori nam Pogačić.

Dodaje da osobito u toplijem dijelu godine uobičajena izražena dnevna kolebanja površinske temperature mora i do stupanj i pol.

Hladan svibanj

– Porast je tim zamjetniji jer smo imali gotovo cijeli svibanj more hladnije od prosjeka. Izmjereni podaci to zorno pokazuju. Primjerice, tijekom svibnja u Splitu je more samo u tri dana bilo u granicama prosjeka ili nešto više, a svi ostali dani bili su hladniji. Odstupanje je povremeno bilo i do 2 i pol stupnja – pojašnjava Pogačić.

Foto: Miroslav Lelas

Stručnjakinja DHMZ-a je ponudila pojašnjenje zašto se dogodio nagli porast temperature mora.

Najveći broj sunčanih sati u godini

– Temperature mora su usko vezane uz temperature zraka. U svibnju je temperatura zraka bila niska, pa se ni more nije moglo ugrijati. Također je bilo puno kiše u tom razdoblju. Zadnjih dana se događa naglo zatopljenje i to baš u dijelu godine kada imamo maksimalan broj sunčanih sati i najveći dotok sunčeve toplinske energije. Ne čudi onda da se stabilizacijom vremena more počelo naglo grijati – govori nam Pogačić dodajući da će ovakve pojava postati sve učestalija uslijed sve izraženijih klimatskih promjena.

Nagli porast i temperature zraka i temperature mora dobra je vijest za sve one željne morskih radosti, ali i za domaći turizam kojemu kišan i svjež svibanj nikako nije išao u prilog.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime