Sredozemna ciklona sve naglašenije djeluje na vrijeme na Jadranu. Jučer je u dijelovima Dalmacije pala obilna kiša, ponegdje preko 30 litara po kvadratnom metru. Kišom je najviše obilovao Solin gdje su pale 43 litre po kvadratnom metru.

U višim planinama, iznad 1200 metara nadmorske visine, ponegdje je palo preko 30 centimetara novog snijega. Iako zvuči nevjerojatno, sljedeća dva dana u višim predjelima Mosora, Svilaje, Kamešnice, Dinare i ostalih viših planina, moglo bi pasti više od pola metra novog snijega.

Utorak će biti pretežno oblačan uz čestu kišu. Najviše kiše bit će na krajnjem jugu Dalmacije, postoji mogućnost da padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru unutar 24 sata što će izazvati probleme s bujicama. U planinama će pasti obilan snijeg, ponegdje i nekoliko desetaka centimetara novog snijega. U većem dijelu Dalmacije puhat će umjeren do pojačan levant, prema jugu i jugo. Najviše dnevne temperature u Zagori od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C.

Srijeda donosi nastavak vrlo nestabilnog vremena, uz čestu kišu. Ipak, uz pad temperature zraka u jutarnjim satima, snijeg je moguć ponegdje u nižim predjelima Zagore, a susnježica ponegdje uz obalu srednje i osobito sjeverne Dalmacije. Jugo će sve više okretati na lebić, a potom i pulenat. Navečer na sjeveru Dalmacije bura. Bit će malo hladnije u odnosu na utorak.

Od četvrtka u cijelu Dalmaciju stiže bura koja će najjača biti u petak. Tada će gotovo posvuda biti udara preko 100 km/h, a podno obalnog gorja bit će orkanskih udara Postupno će zahladiti, a iako će biti uglavnom suho, krajem petka može biti prolaznih oborina na granici kiše i snijega.

U subotu ponovno stabilnije, ali i umjereno hladnije, pa je u noći na nedjelju nakon poduže pauze mraz moguć i ponegdje uz obalu. Krajem nedjelje očekuje se novo naoblačenje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime