Niti jedna ponuda nije pristigla na javni natječaj Zračne luke Zadar za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkog terminala ove luke, utvrđeno je jučer za otvaranja ponuda. Zračna luka Zadar je investitor ovog projekta, a provoditelj natječaja je Društvo arhitekata Zadra. Osnovni cilj javnog natječaja je dobiti najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Zračne luke, piše Zadarski List.

Planirana okvirna sveobuhvatna vrijednost investicije iznosi do 625 milijuna kuna. U natječajnoj dokumentaciji je procijenjeno kako će metar četvorni zgrade terminala stajati 14.800 kuna, kvadrat nadstrešnice 7.400 kuna, a za uređenje okoliša potrošit će se ukupno 20 milijuna kuna. U posebnim ciljevima natječaja između ostalog se navodi fazna izgradnja koja prati postupni rast prometa uz osiguranje kontinuiteta svih prometnih funkcija, optimalno funkcionalno i racionalno rješenje planiranih programskih sadržaja i drugo.

Usluga izrade projektno-tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovitog projekta potrebnog za izgradnju objekata sukladno pozitivnim propisima: idejni projekt, glavni projekt, izvedbeni projekt, projekt interijera i opreme, projekt vizualnih komunikacija, projekt okoliša s prometnim pješačkim i kolnim površinama u prometu i mirovanju, te hortikulture i urbane opreme.

Procijenjena vrijednost izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkog terminala, projektnog natječaja i kasnijeg pregovaračkog postupka javne nabave, sastoji se od nagradnog fonda, isplate naknada radnim tijelima i izrade projektnotehničke dokumentacije, i iznosi ukupno 22.971.250 kuna, te se raščlanjuje na: nagradni fond koji je trebao iznositi 625 tisuća kuna neto, odnosno 787.500 kuna bruto bez PDV-a, naknada radnim tijelima u iznosu od 252 tisuća kuna neto, odnosno 468.720 kuna bruto bez PDV-a, projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 21,9 milijuna kuna za što će Zračna luka sklopiti ugovor nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave.

Dobitnicima prve nagrade na natječaju trebalo je pripasti 250 tisuća kuna, druge nagrade 156.250 kuna, treće nagrade 93.750 kuna, četvrte nagrade 75 tisuća kuna, a pete nagrade 50 tisuća kuna, piše Zadarski List.

Inače, putnička zgrada u Zemuniku, koja je nekoliko puta širena, ima približno osam tisuća metara četvornih, a još se ne zna na koliku površini bi se širio novi terminal. Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić je u medijima iznio kako imaju dovoljno novca za provođenje prve faze proširenja koje planiraju početi raditi po završetku iduće turističke sezone 2020. godine, međutim nakon propasti ovog natječaja rokovi se bez sumnje pomiču. Prva faza proširenja obuhvatila bi prostor dolazaka i odlazaka putnika gdje se stvaraju najveće gužve i gdje postoji potreba hitne intervencije. Postojeća zgrada u Zemuniku je građena za višestruko manji promet, a ovogodišnji rekordni se procjenjuje na nešto više od 800 tisuća putnika.

Direktor Klišmanić je naveo kako se poslovni procesi koji se odnose na prometne tokove putnika i prtljage više ne mogu rješavati dogradnjama i improvizacijama na postojećoj zgradi bez većih intervencija. Također je nužno ponuditi i raznovrsniji i bogatiji komercijalni sadržaj putnicima, kako u dolasku, tako i u odlasku, a to u sadašnjim gabaritima jednostavno nije moguće. Iz tog razloga su se odlučili osmisliti sveobuhvatno rješenje na kojem će se, tvrdi direktor, u budućnosti temeljiti rast i razvoj Zračne luke Zadar. ​

Planirana okvirna sveobuhvatna vrijednost investicije izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke iznosi do 625 milijuna kuna. U natječajnoj dokumentaciji je procijenjeno kako će metar četvorni zgrade terminala stajati 14.800 kunaKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime