Iznenađenje u novom Crodemoskopu: Veliki godišnji rast SDP-a, predsjednica i Milanović rekordno visoko na listi negativnih

Dvije najveće stranka malo su narasle posljednjih mjesec dana


Napetosti u vladajućoj koaliciji oko prosvjetara, štrajk koji i dalje traje, kao i ostali događaji uoči predsjedničkih izbora odrazili na rejting stranaka i političara.


Prema istraživanju CRO Demoskopa za RTL, da se parlamentarni izbori održavaju sada, HDZ bi bio relativni pobjednik, a za njega bi glasovalo 27,9 posto ispitanika što je blagi porast u odnosu na listopad kada je taj broj bio 27,4 posto. Podsjećamo da je HDZ u kolovozu zaustavio šestomjesečni negativni trend i od tada bilježi blagi rast potpore, iako još nisu dosegli rejting iz studenog prošle godine.

SDP bilježi najveći međugodišnji rast

Tada je SDP bio na koljenima, nešto iznad 17 posto (17,4 posto), sada je drugi izbor s 24,8 posto (24,3 posto u listopadu), što je ujedno i najveći međugodišnji rast neke stranke.

Lista Mislava Kolakušića, europarlamentarca koji se želi natjecati i na predsjedničkim izborima, ostaje treći izbor. S blagim rastom sada je na 6,2 posto (u odnosu na 6,1 u listopadu).

Most blago raste

Most nakon fijaska na Europskim izborima, a onda i potpore Miroslavu Škoru, nastavlja blago rasti – bira ih 5,7 posto ispitanika (u odnosu na 5,5 posto u listopadu).

HSS koji podupire Zorana Milanovića je na 3,4 posto (3,5 u listopadu), a Živi zid bilježi rast od gotovo postotnog boda, no i dalje je to tek 2,8 posto (1,9 posto u listopadu). Nakon sukoba oko prosvjetara, ali onda ponovno i ostanka u koaliciji, iako štrajk i dalje traje, HNS bilježi blagi rast u odnosu na listopad – sada su na 2,1 posto (1,7 posto u listopadu). Istu potporu kao u listopadu ima stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – 2 posto. Raste i HRAST – bira ih 1,5 posto ispitanika.IDS je na 1,3 posto, isto kao i Neovisni za Hrvatsku (2,2 posto u listopadu), čiji je bivši član Zlatko Hasanbegović jučer predstavio svoju, novu stranku. Novu stranku, koju je nazvao po sebi ima i bivši član Živog zida Ivan Pernar, no potpora joj je pala (1,1 posto u odnosu na 1,9 posto u listopadu).

Ostalih je 3,8, a dosta je i neodlučnih – 11,5 posto.

Iznenađenje na listi najpozitivnijih političara

Posljednjih mjeseci na vrhu se izmjenjuju predsjednica i premijer, a u studenom ispitanici su na tu poziciju postavili Andreja Plenkovića. Da je predsjednik Vlade i HDZ-a najpozitivniji političar misli 11,3 posto ispitanika, nešto više nego u listopadu (11 posto). Istodobno, manje je onih koji misle da je to HDZ-ova kandidatkinja za reizbor na Pantovčak.

Kolindu Grabar-Kitarović bira 9,4 posto ispitanika, postotni bod manje nego u listopadu (10,4 posto). Isto kao tada i sada ima Zoran Milanović – 7,6 posto, dok značajan skok bilježi Mislav Kolakušić, gotovo trostruko više ispitanika nego prošlog mjeseca pozitivno ga ocjenjuje (6,3 posto u odnosu na 2,6 posto u listopadu).

Blagi rast ima i Miroslav Škoro – 2,8 posto ispitanika smatra ga najpozitivnijim političarom (2,7 posto u listopadu) dok je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na istom kao u listopadu, 2,3 posto.

Potpora Zdravku Mariću pada na tek nešto iznad 2 posto (2,1 posto u odnosu na 3,6 posto u listopadu). Baš kao i njegovoj stranci, pada pozitivni doživljaj i Ivana Pernara (1,8 posto u odnosu na 2,9 posto u listopadu).

Na listi negativnih opet Plenković

Na vrhu liste najnegativnijih političara je Andrej Plenković koji je i dalje i najpozitivniji, ali i najnegativniji političar, no neki su rezultati znakoviti. Plenkovića negativno ocjenjuje nešto više ispitanika nego prošlog mjeseca, njih 20,6 posto (19,7 posto u listopadu).

Značajniji rast u crveno bilježi Zoran Milanović, 12,2 posto ispitanika ga negativno ocjenjuje, nešto iznad 3 postotna boda više nego u listopadu (9 posto). I aktualnu predsjednicu ispitanici češće negativno ocjenjuju, 8,5 posto (u listopadu 7 posto). I njoj i Milanoviću ovo je uvjerljivo najlošiji rezultat na ovoj ljestvici u proteklih godinu dana.

Iz fokusa je ispao Milorad Pupovac, pa ga dvostruko manje ispitanika nego prošlog mjeseca negativno ocjenjuje, drži peto mjesto s izborom od 6,3 posto (12,5 posto prije mjesec dana).

Bernardića nešto manje ljudi negativno ocjenjuje

Davora Bernardića manje ljudi negativno ocjenjuje (4 posto u rujnu u odnosu na 4,6 posto u listopadu).

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića negativnim vidi nešto više ispitanika, 3,2 posto (3 posto u listopadu).

Na neprestižnoj je ljestvici i predsjednik Sabora Gordan Jandroković (2,1 posto), ali i Josip Đakić (1,8 posto) koji je navukao bijes braniteljskih udruga zbog prebacivanja odgovornosti za protuvladinu inicijativu oko Dana antifašističke borbe na predsjedničina savjetnika. No na kraju je, znamo, sam kapitulirao i povukao amandman.

Da su negativni svi političari misli 12,1 posto ispitanika. Ostalih je 2,6 posto. Ne zna 13,3.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime