U Europskoj godini kulturne baštine predstavljaju se rezultati dovršenih, cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru i antependiju Sv. Križa iz crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću. Izložba plakata i predavanje o provedenim radovima održat će se u utorak, 13. studenog 2018. u 18 sati u Muzeju grada Kaštela (Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić).

Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću primjer je spoja tradicijskih elemenata i baroknih stilskih oblika. Svoj današnji oblik dobila je 1765. godine, a protomajstor je bio Ignacije Macanović Raguseo iz Trogira. Kapela sa sakristijom dozidana je deset godina kasnije.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na oltaru Sv. Križa započeli su 2000. godine, a Muzej grada Kaštela bio je nositelj ovog programa do 2007. godine. Od 2007. do kraja 2017. godine konzervatorsko-restauratorske radove na oltaru i antependiju, financirane u cijelosti sredstvima Ministarstva kulture RH, nastavili su i dovršili djelatnici splitskog restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Iz crkava u Dalmaciji uklonjen je velik broj drvenih oltara u vremenu u kojem su preferirani oni mramorni. Ova je velika promjena proizašla iz poboljšane gospodarske situacije nakon prestanka opasnosti od napada osmanlijskih postrojbi u 18. stoljeću. Drvene oltare koji nisu zamijenjeni novima, danas nalazimo uglavnom višestruko preslikane, a ponekad i fragmentirano očuvane, izmijenjenih izvornih gabarita.

Drveni oltari iz župne crkve u Kaštel Štafiliću poput oltara Sv. Križa iz 17. stoljeća, velik su konzervatorsko-restauratorski izazov, ali i zalog za čuvanje baštinicima drvorezbarenih, polikromiranih i pozlaćenih oltara. Oltar je u kultu i štuje se, osobito u korizmeno vrijeme, a u sklopu njega je pripadajuća mu oltarna pala Uzvišenje Svetog Križa s tri Marije. Slika na platnu, rad nepoznatog majstora, najstarija je oltarna pala u župnoj crkvi i datirana je u 18. stoljeće.

Oltar Sv. Križa je arhitektonskog tipa. Složeni koncept i izrada oltara s pet pripadajućih skulptura, izvorno bogate dekoracije zlatom i srebrom na polimentu, govore o njegovoj važnosti u toj župi. Pripadajući drveni antependij (predoltarnik) zajedno s oltarnom menzom ulazi u prostor crkvenog broda. Nakon provedenih radova na demontiranom drvenom antependiju, prezentirani izvorni oslik u središnjem polju je figuralna slika Zaručnici Marija i Josip u hramu u tehnici tempere na dasci, rad Matea Ottonija (prema atribuciji R. Tomića).

Tijekom izvedenih radova na drvenom, rezbarenom, polikromiranom, pozlaćenom i posrebrenom oltaru izvršena je fumigacija, uklonjeni su višestruki preslici, aplicirani novoizrađeni drvorezbareni nedostajući dijelovi, te je provedena strukturna konsolidacija i izvedena parcijalna rekonstrukcija izvornog oslika.

Dovršetkom cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru, antependiju i oltarnoj menzi Sv. Križa, baroknoj crkvi u Kaštel Štafiliću vraćen je oltar koji svjedoči o važnosti liturgijskih artefakata koji se prenose iz ranijih crkava u kasnije izgrađene, te se čuvaju za buduće generacije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime