Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

Animacija 1. Duboka termobarička dolina i visinska ciklona. ECMWF prognoze temperature i geopotencijala 500 hPa plohi od 25. 9. u 00 UTC do 28. 9. 2020. u 00 UTC.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom (Animacija 1). Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu (Animacija 2).

Animacija 2. ECMWF prognoza prizemne sinoptičke situacije te relativne topografije i relativne vlažnosti između 850 i 500 hPa, za razdoblje od 25. 9. u 00 UTC do 28. 9. 2020. u 00 UTC.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb (5B) stazom po Van Bebberu [1] (Slika 1) i donijeti dinamične vremenske prilike.

Slika 1. Prikaz Van Bebberovih staza [1]
U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata, Slika 2) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

Slika 2. Akumulirana 24 satna oborina za 25. 9. 2020. prognozirana operativnim modelom ALADIN.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja (narančasto) na opasno vrijeme (Slika 3).

Slika 3. Upozorenja na opasne vremenske prilike za petak 25. 9. 2020. https://meteo.hr/

Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime