Udruga žena liječenih na dojci Salonitanka u subotu 10. listopada 2020. s početkom u 10 sati u centru Solina, obilježava Dan ružičaste vrpce, manifestaciju posvećenu oboljelima od raka dojke.

– U subotu 10. listopada okupit ćemo se pokraj starog mostu u Solinu gdje ćemo pustiti balone u spomen na naše drage članice, a i sve ostale koje nisu više s nama – poručuju iz Udruge Salonitanke.

Uz prigodne letke, solinske volonterke Salonitanke, će podìjeliti roza ruže s porukom koliko je važno voditi brigu o svom zdravlju.

Udruga žena liječenih na dojci Salonitanka i dalje u cilju prevencije organizira preventivne preglede, a mjesec listopad je mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Od pokretanja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2006. do danas u Hrvatskoj je pregledano više od 150.000 žena te zahvaljujući tome otkriveno oko 6.000 karcinoma dojke. Istaknuo je kako je 2017. od raka dojke oboljelo 2.767 žena no i da Hrvatska posljednjih godina bilježi pad smrtnosti, pa su tako lani od raka dojke umrle 752 žene.Naglasimo, kako je Hrvatska iznad prosjeka EU po pojavnosti raka dojke, ali i ispod prosjeka po smrtnosti.

U skladu s epidemiološkim mjerama Salonitanke će ove godine obilježiti mjesec listopad simbolično bez većih okupljanja, ali poručuju – Dođite obucite roza i pridružite nam se, pošaljite u zrak i vi balon u sjećanje na neku dragu osobu – pozivaju organizatori.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime