ISTRAŽIVANJE Primorac i Lauc objavili: 26 posto Zagrepčana razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom

U studiji su sudjelovali ispitanici stariji od 18 godina - 455 žena i 550 muškaraca


Rezultati prve faze studije “Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2”, koja je obuhvatila 1005 osoba, potvrdili su da je 26 posto ispitanika razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom.


Istraživanje su vlastitim sredstvima financirale Specijalna bolnica Sv. Katarina, laboratorij tvrtke Genos uz potporu tvrtke Euroimmun, a provodi se radi utvrđivanja udjela populacije Grada Zagreba koja je bila u kontaktu s koronavirusom i primarnih načina širenja zaraze, priopćeno je u nedjelju u ime profesora Dragana Primorca.

Rezultati upućuju na to da kod 25 posto ispitanika, kod kojih je ranije PCR-om ili antigenskim testiranjem potvrđeno da su bili u kontaktu s novim koronavirusom, nisu detektirana protutijela klase IgG na S protein SARS-CoV-2 virusa, stoji u priopćenju.

U studiji su sudjelovali ispitanici stariji od 18 godina – 455 žena i 550 muškaraca.

Uzorci su prikupljani od ispitanika kojima je, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac obvezan osigurati zdravstveni pregled, te od ispitanika iz 11 zagrebačkih tvrtki. Studiju je odobrilo Etičko povjerenstvo, ispitanici su potpisali Informirani pristanak i popunili Upitnik o epidemiološkim podatcima i preboljelom covidu-19.

Među ispitanicima su utvrđene velike razlike u postotku seropozitivnih, od 11 do čak 56 posto, a to se tumači profesionalnom prirodom djelatnosti, strukturom organizacije posla te osobnom odgovornošću pojedinca.U studiji je korištena metoda enzimsko vezana imunoapsorbirajuća analiza (ELISA), kojom se utvrđivalo postojanje protutijela klase IgG na S protein virusa SARS-CoV-2. Metoda predstavlja zlatni standard seroloških testiranja s visokom osjetljivošću, specifičnošću i pozitivnom prediktivnom vrijednošću te mogućnošću dobivanja kvantitativnog rezultata za analizirana protutijela.

Analize su provedene u Odjelu za laboratorijsku dijagnostiku Specijalne bolnice Sv. Katarina, priopćeno je.“Uz sva ograničenja koje male studije poput naše nose, iznimno značajno je za primijetiti da veliki broj osoba koje su bile u kontaktu sa SARS-CoV-2 ili ga čak preboljele nemaju protutijela”, izjavio je ravnatelj te ustanove Dragan Primorac.

“Slično je primijećeno i nakon SARS epidemije 2003/2004. kad je utvrđeno da, usprkos nestanku specifičnih protutijela na SARS-CoV, stanični imunitet prvenstveno putem imunosne memorije, a tu prvenstveno mislim na memorijske B stanice koje proizvode protutijela, te na CD4+T i CD8+T stanice, preuzima ključnu ulogu u borbi organizma protiv re-infekcija”, istaknuo je.

Drugim riječima, dodao je, najvjerojatnije gubitak protutijela nakon preboljelog covida-19 neće bitno utjecati na zaštitu organizma od ponovne infekcije.

Prof. dr. Gordan Lauc iz Genosa zanimljivima drži velike razlike u proširenosti epidemije u različitim tvrtkama, što upućuje na važnost dobre organizacije poslovanja na radnom mjestu i osobne odgovornosti svakoga od nas.

“Prokuženost od oko 35 posto radno aktivne populacije u Zagrebu je nešto niža od onoga što smo procijenili nakon prvih 500 analiza, no to bi mogla biti posljedica toga što smo u ovoj fazi analizirali velik broj uzoraka iz firmi s jako malim brojem zaraženih, tako da je prokuženost opće populacije vjerojatno nešto veća”, rekao je Lauc.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime