Investicija “teška” preko milijun kuna: Župan otvorio obnovljene prostorije trogirske Hitne medicine

Ispostava je bila devastirana i zapuštena, desetljećima u nju nije ništa ulagano. Danas je otvorila svoja vrata potpuno obnovljena, s novom opremom

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban danas je, u nazočnosti ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu SDŽ dr. Lea Luetića, gradonačelnika Trogira Ante Bilića, ravnatelja Županijskog Doma zdravlja dr. Dragomira Petrica, otvorio rekonstruirani objekt Ispostave ZHM SDŽ Trogir, unutar zgrade Doma zdravlja.


Župan se osvrnuo da ovaj važan događaj za Trogir i okolici, ali i najavio nova ulaganja:

– Ovakvi projekti nastavit će se postupno i drugdje u srednjoj Dalmaciji. Koncem ove godine na red stižu Kaštela, zatim slijedi Solin, idemo redom. Ukupna investicija u Trogiru iznosila je milijun i 200 tisuća kuna s opremom. Od toga je 40 posto direktnih županijskih sredstava (450 tisuća kuna), naravno tu su i sredstva Hitne pomoći koja je u stopostotnom vlasništvu Županije. Veseli me što smo za vrijeme posljednjeg posjeta Trogiru u županijski proračun stavili promjenu krova, uređenje sanitarnih čvorova kod Doma zdravlja, ali i uvođenje fizikalne ambulante u sklopu ovog Doma zdravlja. To su sljedeće aktivnosti što se tiče Trogira. Nadam se da ćemo sljedećih 4-5 godina imati uređene i obnovljene sve prijeme Hitne pomoći.

Veseli me da se to događa u našim poznatim turističkim mjestima jer su Hitne pomoći na neki način ogledalo turizma naše županije i gradova. Turisti redovito, nažalost, završavaju na Hitnoj pomoći. Moram se zahvaliti Gradu Trogiru koji ljeti sufinancira ljetni tim koji ovdje radi jer unutar mreže Hitnih pomoći imao samo 24-satna dežurstva, ali nemamo dodatni tim bez obzira na potrebu koja je evidentna. Općine Seget i Marina te Grad Trogir sudjeluju u dodatnom financiranju dodatnog tima u ljetnoj sezoni i na taj način zadovoljavamo kapacitete. Još ćemo razmisliti možemo li barem postaviti dodatnu medicinsku sestru da, ne daj Bože, vrata ostanu zaključana kad tim ode na teren. Upravo je to jedan od problema i pokušati naći rješenje s Ministarstvom tako da ne remetimo sustav mreže – kazao je župan Boban.

Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije kazao je da mu je drago da se konačno otvorio obnovljeni i rekonstruirani objekt ispostave hitne medicine Trogir.


– Ispostava je bila devastirana i zapuštena, desetljećima u nju nije ništa ulagano. Kada su se stekle okolnosti, odlučili smo je temeljito obnoviti. Zadržani su samo vanjski i nosivi zidovi, a sve drugo je promijenjeno.

Uređenje je trajalo 5 mjeseci. Za građevinske radove utrošeno je bruto oko milijun kuna, a za opremu i namještaj utrošeno je bruto 200 tisuća kuna. Sada je Trogir dobio jedan moderan i reprezentativan prostor za ispostavu Hitne medicine. Mislim da to Trogir kao biser hrvatske i europske baštine zaslužuje.Moram izraziti veliku zahvalnost trogirskim vatrogascima jer da njih nije bilo, ovo ne bi bilo moguće. Oni su nas udomili zadnjih 5 mjeseci, dok se Hitna obnavljala. Prema nama su se ponašali u maniri ne dobrog nego predobrog domaćina i ovim putem im puno zahvaljujem na svemu – kazao je Luetić.

Produbljena suradnja s DVD-om Trogir

Zapovjednik DVD-a Trogir, Marin Buble, kazao nam je da je za njih ugostiti trogirsku Hitnu pomoć bilo veliko iskustvo.

– Ljudi su stvarno fenomenalni i baš mi je drago da su se te dvije službe zbližile jer naše interventne službe svakodnevno surađuju na terenu i upravo nas je ta veza još više povezala da još bolje radimo.

Ponešto smo o njihovom poslu i sami naučili, a to mi je kao zapovjedniku iznimno drago – kazao nam je Buble.

Voditeljica trogirske Hitne pomoći Dušanka Matetić zadovoljna je rezultatima ovog ulaganja

– U ime svih djelatnika mogu reći da smo zadovoljni. Prostori su prekrasni, udobni, a vjerujem i da će našim pacijentima biti ugodno doći u obnovljene prostore, naravno uz ovako stručno osoblje. Oprema je sva nova, dobili smo novo opremljeno medicinsko vozilo, pa smo tim zadovoljniji. I do sada smo bili dobro opremljeni, ali novo je novo.

U toku jedne smjene koja traje 12 sati imamo jedan medicinski tim. Upravo se zato događa kada tim izađe da vrata budu zatvorena, ali imamo dispečersku službu u Splitu i preko nje dalje sve funkcionira. To znači da se u tom slučaju priključuju najbliži timovi poput Kaštela i Solina.

Ljeti imamo pojačanja. Od 1. srpnja do 15. rujna imamo dodatni medicinski tim pa je tada mnogo lakše raditi. U mjesecima van sezone ipak nisu gužve, ali se ipak dogodi da vrata budu zatvorena, a pacijentima nije lako čekati ispred vrata.

Poboljšanje usluge

Robert Mršić je glavni tehničar i radi u trogirskog Hitnoj pomoći posljednje četiri godine.

– Obnovljeni prostori puno znače i za pacijente i za osoblje. Zasigurno će unaprijediti naš rad i poboljšati uslugu. Imamo pet timova, u svakom timu su tri osobe, a ljeti dobijemo dodatni “turistički” tim. Sve u svemu, ovo je veliki korak naprijed za sve.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0