Zvonimir Radaš široj je javnosti poznat kao administrator Facebook stranice “Vatrogasci – oni su naši heroji“. Radaš svakodnevno informira javnost o požarima diljem Hrvatske, pa i šire. Njegove objave vrlo su često prva vijest o nekom požaru, a često ima ekskluzivne materijale s terena.

2011. postao je najmlađi zapovjednik neke dobrovoljne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, one iz Lišana Ostrovičkih u zadarskom zaleđu. Iste godine doživio je tešku prometnu nesreću koja ga je prikovala uz invalidska kolica. Vatrogastvo nikada nije napustilo ovog vrijednog momka koji je veliku energiju posljednjih godina uložio u popularizaciju vatrogastva i aktualiziranje gorućih problema hrvatskog vatrogastva.

Radaš je zaposlen na mjestu operatera pri sustavu video nadzora u otkrivanju požara u Županijskom vatrogasnom operativnom centru. Samo je lanjske sezone detektirao petnaestak požara pije oglašavanja sustava alarma.

¸

Naš portal od početka postojanja surađuje s Radašom i njegovom Facebook stranicom, a na početku još jedne protupožarne sezone donosimo intervju s njim.

Tvoja Facebook stranica “Vatrogasci – oni s naši heroji” stekla je golemu popularnost i ugled u Hrvatskoj. Jesi li se tome nadao?

– Pa da, stranica je stvarno u kratkom periodu postala popularna i posjećena. U 3 mjeseca postojanja stranice ona je brojala preko 17 000 pratitelja, a u tom periodu su se i zbili veliki požari u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, a ja sam imao fotografije i videa s lica mjesta u svega nekoliko minuta. I ljude je to zanimalo pa je bilo dijeljenja, komentiranja, lajkanja objava. Stranicu sam napravio iz ljubavi prema vatrogastvu i poštovanja prema kolegama. Cilj mi je bio da pobijem priče o vatrogascima kao besposličarima, pijancima itd. I da budem iskren, ni u snovima se nisam nadao da će postati ovako popularna i da sad nakon malo više od dvije godine postojanja broji skoro 60 00 pratitelja.

Poznat si kao najmlađi zapovjednik nekog DVD-a u Hrvatskoj ikada, a onda ti je prometna nesreća promijenila život. Jesu li ljudi svjesni kolika je važnost vatrogasaca pri teškim prometnim nesrećama i kroz kakav stres prolaze ti vatrogasci?

– S 18 godina i par mjeseci postao sam zapovjednik DVD – a Lišane Ostrovičke. Prometna nesreća se dogodila 23. 10. 2011. I život mi promijenila na 360 stupnjeva. Ostao sam u invalidskim kolicima kao 100% na donje ekstremitete. Mislim da ih ima dosta koji su svjesni važnosti.

Dobio si sezonski posao u zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. O čemu se radi?

– Radim drugu sezonu u ŽVOC-u Zadarske županije kao operater na videosustavu koji postavile Hrvatske šume, FESB iz Splita i Odašiljači i veze. Pratim ukupno 22 kamere na 11 lokacija diljem županije. Pomoću tih kamera požar hvatamo u samom početku i većina požara koja se je do sad uhvatila pomoću kamera je vrlo brzo lokalizirana i ugašena. Kamere su se zasada pokazale jako korisne.

Priželjkuješ stalni posao…

– Priželjkujem, ali nažalost, to je zasad nemoguće. Zakon o vatrogastvu me u tom sprječava jer nalaže da svi koji rade kao operateri u VOC-u moraju imati liječnički pregled i biti 100% zdravi, a ja ga nažalost sad ne mogu proći. Zato imam vjere u svoje kolege koje rade na novom zakonu o vatrogastvu nadajući se da će se nešto promijeniti po pitanju toga i da će se osobama poput mene, koje imaju neki hendikep, omogućiti zapošljavanje u vatrogastvu u operativnim Centrima.

I sam potječeš iz dobrovoljnih vatrogasnih krugova. Kako motivirati mlade ljude da se uključe u neki DVD?

– Svoju vatrogasnu karijeru sam počeo u DVD – u Lišane Ostrovičke gdje sam nakon samo jedne godine, postao najmlađi zapovjednik jednog DVD – a u Hrvatskoj. Meni je dovoljan motiv bio pomoći nekomu, spasiti nečiju kuću, vinograd itd. A motivacija ne znam, ovo il voliš il’ ne voliš, treće nema..

Je li se popravio odnos države, regionalnih i lokalnih vlasti prema vatrogascima?

– Mislim da je odnos svakoga dana sve bolji i bolji, ali isto tako da na još dosta toga treba raditi.

Sam dnevno objaviš na desetke požara i video snimaka požara. Misliš li da se kod nas dovoljno kažnjavaju odgovorni za požare?

– Da, bude toga dosta objavljeno, a gdje je još koliko se toga ne objavi, požari za koje javnost uopće ne sazna… ne znam, ovo što je dosad bilo uhićeno za izazivanje požara, kako imam čuti, većina je neubrojiva. Znam osobno jednu osobu koju su bili optužili za izazivanje požara. Valjda je priznala i nešto kratko bila u zatvoru, gdje li već, i eno i neki dan da sam je vidio da slobodno šeće. A tko može tvrditi da opet neće potpaliti požar.