INTERVJU Županijska vijećnica s Klisa koja je mandat posvetila razvoju gospodarstva: “Moja obitelj je moj životni projekt”

"Današnje generacije su brže, kreativnije, hrabrije i njihov način razmišljanja jest poduzetnički..."

Bilo je to u svibnju 2017. kada je Klišanka Maja Zelić postala nova vijećnica u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.


HDZ-ova vijećnica prije ulaska u Županijski skupštinu ima veliku ulogu i Poduzetničkom inkubatoru Klis, a nakon što je postala županijska vijećnica njeno područje djelovanja bilo je upravo – gospodarstvo.

Uskoro slijedi raspuštanje aktualnog saziva Županijske skupštine, a mi smo s Majom porazgovarali pri kraju njenog prvog vijećničkog mandata.

Gospodarstvo je pogođeno korona virusom, s tim i poduzetništvo. Što ste po tom pitanju napravili, kako se borite s krizom Vi, a kako županija i vlada i pomaže li se dovoljno poduzetnicima?

– Pandemija virusom Covid-19 ostavila je značajan trag na globalno poduzetništvo, tako i kod nas, ali je Vlada pravovremeno reagirala i vjerujem spasila krah mnogih poduzetnika i maksimalno pomogla u očuvanju radnih mjesta najprije interventnim mjerama, ali i ne manje važnom, novom poreznom reformom.

U našoj županiji cijeli mandat aktivno sam predlagala mjere za poduzetnike, a posebno u prošloj godini, kada sam, uz potporu Župana Bobana, tražila rebalansom osigurati sredstva za sve poduzetnike koji su se prijavili na natječaj, a bilo je upravo zbog velike krize više nego duplo od prethodno planiranog proračuna. Prijedlog su podržali svi vijećnici. U općini Klis reagirali smo odmah i već se u prvom valu odrekli naknada i dijela plaća kako bismo ih vratili u poduzetništvo i gospodarstvo.Koji su Vaši osobni prijedlozi u borbi protiv krize?

– Kao i u svakoj krizi vjerujem da je izlaz u pokretanju proizvodnje i potrošnje, a ova nam je kriza pokazala i kako su uz pomoć modernih tehnologija opet zaživjele primarne djelatnosti. Upravo korištenjem EU sredstava naša cijela županija postala je jedno veliko gradilište pokrenuto europskim sredstvima i izvrstan zamašnjak stvaranju podloge razvoja održivog poduzetništva, ali ne zbog infrastrukture već zbog cjelovitog pristupa gospodarstvu i u konačnici ljudima i demografiji, po čemu smo jedinstvena i najbolja županija u državi.Imate važnu ulogu u projekt Poduzetnički inkubator Klis?

– Taj je projekt postao jedna važna karika u razvoju lokalne samouprave. Inkubiranje, savjetovanje i pomoć poduzetnicima pri osnivanju i apliciranju za bespovratna sredstva iznjedrilo nas je u najaktivniju poduzetničku potpornu instituciju na području cijele županije. Ipak, fokus smo stavili na lokalni razvoj iz europskih financijskih izvora što nam je omogućilo transformaciju u aktivnu, dinamičnu te modernu životnu i turističku destinaciju.

Profesorica ste na fakultetu. Predajete poduzetništvo i projekte. Svakodnevno se susrećete sa studentima, kakav je odnos studenata prema poduzetništvu te je li današnja generacija mladih više ili manje okrenuta poduzetništvu u odnosu na stanje prije deset ili dvadeset godina?

– Ovo je treća godina da aktivno predajem, a izvanredan feed back upravo je razlog zašto sam odlučila nastaviti dalje i čak upisala doktorski studij kako bih se implicirajući dosljednost koju prenosim studentima usavršila i u znanstvenoj ekspertizi. Današnje generacije su brže, kreativnije, hrabrije i njihov način razmišljanja jest poduzetnički, a kroz ovaj studij samo oblikujemo njihove ideje i pružamo im podršku u razvoju. Mnoge od njih nastavljam pratiti i dalje kroz inkubator i to mi je ustvari najveća potvrda znanstvenog i praktičnog rada.

Majka ste četvoro djece. Uspijevate li uskladiti privatni i poslovni život? Živite li poduzetništvo kod kuće? Kakav je odnos Vaše obitelji prema Vašem životnom izboru?

– Moja obitelj je moj životni projekt i mi ustvari tako i funkcioniramo. Evo nedavno smo baš imali temu kućnog ljubimca prezentiranu skoro kroz pravu SWOT analizu i s dobro argumentiranim detaljima, a rezultat je Rea, ha ha ha. Naravno da su mi podrška, ali vjerujte, kod nas svako ima svoj projekt i svi su potpora jedni drugima. Ma mi smo jedna mala zajednica koja funkcionira na bazi organizacije i podijele odgovornosti, a u ovom vremenu pandemije smo se tek usavršili.

Jeste li aktivni na društvenim mrežama, mislite li da treba odvojiti privatno i poslovno?

– Iako nisam pobornik one „ako ne postojiš virtualno, ne postojiš uopće“, nisam baš ni za previše. Mislim da je čovjek društveno biće i da treba komunikaciju i pripadnost nekoj zajednici, a ja životom i poslom definitivno jesam društvenjak pa tako poslovno koristim Linkedin.

Privatno sam aktivna na Instagramu zbog jednostavne komunikacija slikama (koje govore tisuću riječi), dopuštajući si prirodnost, nesavršenost i sitne obiteljske ludosti u kojima, čini se po lajkovima, najviše uživaju moji stvarni i virtualni prijatelji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
14
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime