Primošten je lani na brdu Gaj dobio velebni kip Gospe od Loreta. Osim što je kip promijenio vizuru okolice Primoštena, potakao je daljnji porast broja posjetitelja. Tako je nekoliko milijuna vrijedna investicija već dala konkretne rezultate. Zadnjih godinu dana 17,5 metara visok kip posjetilo je skoro 100 tisuća posjetitelja. Da Primošten može računati na bum vjerskog turizma govori podatak da je upravo njihova općina uvrštena u veliki vjerski i sekularni projekt “Ruta loretskih hodočašća” koje podupiru talijanska Regija Marche i biskupska konferencija Marche. Tako se Primošten pridružio velikim europskim gradovima poput Krakowa, Pariza, Praga i Loretta.

Kip je lani blagoslovljen i otvoren za posjetitelje, ali se mora dovršiti kapelica unutar kipa, kao i njegov okoliš. Uređenje suvenirnice i sanitarnih čvorova nakratko je omela građevinska inspekcija i to po prijavi teleoperatera koji u blizini kipa imaju odašiljače. Radovi uređenja okolice kipa će se vjerojatno nastaviti uskoro, a o ovoj i drugim temama razgovarali smo načelnikom Općine Primošten, Stipom Petrinom.

– S teleoperaterima već neko vrijeme postoji problem jer su čak tri ministarstva, uključujući Ministarstvo kulture, donijela odluku da se ti odašiljači izmjeste s ove pozicije. Moram kazati da oni nisu u prostornom planu Općine Primošten. Sada ćemo podnijeti zahtjev da se izbace iz prostornog plana Šibensko-kninske županije. Vidjet ćemo je li naš župan Goran Pauk pravi kršćanin, pravi predjsednik zajednice županija i pravi župan svih građana. Ako ne podrži ovaj projekt, tada će svima biti jasno o čemu se tu radi, odnosno, vidjet ćemo jesu li mu draži teleoperatoeri koji izvalče milijune na infrastrukturi koju su gradili svi građani ili kip Gospe koji treba zadržati stanovništvo u županiji.

U građevinskim dozvolama koje su teleoperateri za ove odašiljače dobili jasno pišu uvjeti i rečeno je da se s radom ne mogu započeti bez uporabne dozvole. Oni je nemaju. Jasno je da oni po toj osnovi ne smiju raditi i moraju otići. Općina je tu beskompromisna, odašiljači i njihovi teleoperateri koji su tu u najmu bezuvjetno moraju otići – govori nam Petrina.

Ističe da Općina već neko vrijeme obraća institucijama oko ovoga problema, ali da se ništa konkretno još nije riješilo.

– To je zato što se boje. Šute jer  jer robuju centarima moći vanjskih neokolonizatora koji godišnje iz Hrvatske izvuku 4,2 milijarde kuna dividende. Što se mene tiče, davno bih to riješio. Potrebno je da svijet građana dođe na moju razinu i oni će otići.

Lani je kip otvoren za posjetitelje, je li se nastavilo najavljeno uređenje okoliša kipa?

– Nadam se da će svi radovi biti gotovi prije godišnjice blagoslova kipa, dakle do 6. svibnja. Izgradnja Gospinog kipa u Primoštenu imala je i ima velik odjek. Prema evidenciji nadzorne kamere samo je prošle sezone kip posjetilo oko 50 tisuća ljudi. Radi ilustracije, prostor ispod kipa bio je zatvoren jer nije dovršen. Ljudi su kroz prozorčiće ventilacije ubacivali kovanice, te je sakupljeno 25 kilograma kovanica. Ne postoji kovanica u svijetu koja tu nije ubačena. Svaki posjetitelj kipa vidio je panoramu Primoštena za koju vjerujem da mu se do kraja života usjekla u sjećanje. Sada ste vidjeli nagradu za promotivni video koji je nagrađen u SAD-u. Centralno mjesto u videu ima panorama Primoštena. Samo je to dovoljno da opravda investiciju, a kamoli druge stvari.

Može li Primošten podnijeti daljnje povećanje broja turista?

– Kada govorimo o infrastrukturnim kapacitetima, nikako. Na granici smo pucanja. Ne treba nam veći broj turista u sezoni, nego u predsezoni, posezoni i zimi. Da imamo nekoliko tisuća turista više ljeti, pukli bi!

Surađujete li sa županijskom turističkom zajednicom?

– Nikako! Hrvatski i županijske turističke zajednice doživljavam kao žderače novca, kao parazite koje pod hitno treba ukinuti. Za vrijeme mog mandata u Primoštenu, prvo sam bio izabran za direktora TZ Primošten, a onda sam to postao silom zakona kao načelnik. Ne znam što je županija Šibensko-kninska u cjelini dala Općini Primošten. Sada su odbili fenomenalan projekt puhačkog orkestra Primošten, a u isto vrijeme TZ Primoštena godišnje uzaludno baca oko 300 tisuća kuna u Šibensko-kninsku županiju da bi oni nepotrebno odlazili na sajmove i da bi ku***li s našim novcem. Neka TZ ŠK županije polaže na što je potrošila 5 milijuna i 100 tisuća kuna koje im je Primošten uplatio u 13 godina.

Još dok smo bili s MOST-om zalagao sam se da se te parazitske institucije papilove ukinu. Što oni rade? Imaju isključivo posao da stuku 382 milijuna kuna godišnje. Tko za njih zna, a jača im je pozicija od ministra kojega svi prozivaju. Takve ustanove treba ukidati pod hitno! – kazao nam je na kraju Petrina.