Treći dan Mediteranskog festivala knjige obilježila je promocija autobiografske knjige Jadranke Kosor “Premijerka”.

– Knjiga je višeslojna. Ima puno o politici, pregovorima, onom što sam ja radila za deblokadu i završetak pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Obradila sam brojne probleme i užasne poteškoće vezane uz sav taj proces – rekla nam je Kosor.

Na predstavljanju je naglasila da je politika iznimno okrutan posao u kojem vas u roku od pola godine prekrije zaborav. Poručila je da tu postoje vrste izdaja i rastanaka koje su specifične samo za taj posao.

Dodala je da joj je drago da je bilo dosta ljudi koji pokazuju zanimanje i vjeruje da će im se knjiga svidjeti.

– U knjizi ima puno i drugih stvari iz politike i o predsjedniku Tuđmanu jer sam ja surađivala s njim. Ima i o nekim drugim akterima i važnim događajima kao što je vlak slobode za Split, gdje je mene predsjednik i primijetio kao novinarku i to mi je otvorilo vrata za ulazak u politiku – otkrila je.

Kazala je kako knjiga sadrži brojne detalje iz osobnog života, počevši od njenih novinarskih dana, te da nije planirala da knjiga na kraju ispadne autobiografska. Posebno je emotivna bila pišući o svom ocu kojeg nažalost nikad nije upoznala.

Komentirala je i probleme žena u politici.

– One se ne drže zajedno i one se ne podupiru. Žene inače nerado glasaju za žene i ne podupiru žene. Vjerujem da će ovo biti neka vrsta pouke za ljude koji se žele baviti politike – zaključila je.

Manji incident

Njen mandat odvijao se u iznimno zahtjevnom i teškom razdoblju kojeg je uvelike obilježila gospodarska kriza, a najvećim uspjehom smatra završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Ipak, ne slažu se svi s tim. Na samom završetku promocije došlo je do manjeg incidenta. Nepoznati muškarac ustao se držeći u rukama natpis “Junction”. Unatoč negodovanju publike, krenuo je prema bivšoj premijerki, a u daljnjim namjerama zaustavili su ga organizatori.

Podsjetimo, skandal oko junction-a nastao je davne 2009. godine u sporu između Hrvatske i Slovenije, kad je vladajuća stranka odlučila prevesti ovaj pojam kao “veza” Slovenije s morem. Hrvatska je ovim sporazumom poklonila Slovencima stotinjak kilometara teritorija i tako ‘platila’ ulazak u Europsku uniju.

 

 1 KOMENTAR

  1. Rimski ugovori (Ante Pavelić, hrvatski izdajnik u pokušaju)
    Boka kotorska i Srijem (Josip Broz Tito, hrvatski izdajnik)
    Savudrijska vala: – dimnik (Ivica Račan, hrvatski izdajnik u pokušaju)
    – junction (Jadranka Kosor, hrvatska izdajnica u pokušaju)

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime