Vladimir Beara rođen je 26. kolovoza 1928. godine u Zelovu kod Sinja. Bio je jugoslavenski nogometni reprezentativac, a u Hajduk je došao 1946. godine. Već godinu kasnije počeo je braniti za seniorsku momčad, a 1950. godine s Hajdukom osvaja prvu poslijeratnu titulu prvaka Jugoslavije.

Titulom prvaka države u sezoni 54./55. oprostio se od Bijelih s upisanih velikih 308 nastupa. Beara je kasnije s Crvenom zvezdom osvojio još četiri titule prvaka države te dva nacionalna kupa Jugoslavije. Dobio je i Žutu majicu Narodnog sporta kao najbolji nogometaš u sezoni, kada je po prvi puta ta nagrada dodijeljena vrataru. Nakon Crvene zvezde odlazi u Alemaniju, a nogometnu karijeru završava u njemačkoj Viktoriji.

Kada je završio svoju nogometnu karijeru stječe diplomu visokog trenerskog stručnjaka te preuzima treniranje klubova kao što su njemački Freiburg i Fortuna, nizozemska Sitardia, Rijeka, Hajduk, Osijek, ali i reprezentacija Kameruna, gdje je postigao iznimne rezultate.

Za državnu reprezentaciju Jugoslavije Beara od 1950. do 1959. godine ima 60 nastupa i to 35 nastupa kao nogometaš Hajduka, a 25 kao nogometaš Crvene Zvezde. Sudjelovao je na tri svjetska prvenstva u nogometu: 1950. godine u Brazilu, 1954. u Švicarskoj i 1958. u Švedskoj. Nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju, gdje osvaja srebrnu medalju.

21. listopada 1953. godine, zajedno s Vukasom, Zebecom i Zlatkom Čajkovskim nastupa za reprezentaciju Europe protiv izabrane vrste Engleske. Beara je jednom čuvao gol veteranske reprezentacije svijeta, a jednom veteranske reprezentacije Europe.

Od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa, a 2008. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. U 2010. godini dobio je Nagradu za životna djelo Grada Splita.

Vladimir Beara, često zvan “Veliki Vladimir” i “Čovjek od gume” bio je iznimno cijenjen od svojih suigrača, ali i protivnika. Lav Jašin je tako primajući priznanje za najboljeg europskog vratara izjavio: “Postoji ipak jedan bolji, a to je Vladimir Beara!”.

Beara je preminuo 11. kolovoza 2014. Posljednji ispraćaj bio je organiziran na splitskom Lovrincu gdje se od legendarnog vratara oprostio velik broj prijatelja, sportaša i sportskih djelatnika.