Na današnji dan 2006. godine nakon teške bolesti preminuo je poznati kazališni i filmski glumac, prvak drame HNK Split Josip Genda.

Genda se rodio 1943. godine u Škabrnji. Iako je na Pedagoškoj akademiji u Splitu 1966. godine diplomirao kemiju i biologiju, svoj je život posvetio glumi i kazalištu.

Još kao dječak i mladić nastupa u Dječjem kazalištu u Splitu, današnjem Gradskom kazalištu mladih, gdje ostvaruje niz značajnih uloga, a okušava se i u režiji. Godine 1966. potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor s tom kućom, a 1973. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Do 2006. godine je odigrao više od 200 premijernih predstava, od čega 160 u splitskom HNK-u, u više od tri tisuće izvedbi.

Osim u kazalištu Josip Genda ostavio je dubok trag i u hrvatskoj filmskoj umjetnosti, a glumio je i u brojnim televizijskim serijama.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja – od Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1976. godine, Nagrade grada Splita 1981., do nagrada “Marul” 1989. i 1999.

Za svoj filmski rad Josip Genda nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli 1996. godine, za ulogu Odorika u filmu “Sedam kronika”. Posljednju ulogu na filmskom platnu ostvario je u filmu Dražena Žarkovića “Trešeta” prikazanom na Pula film festivalu.

2006. godine je dobio nagradu “Ivo Tijardović” za umjetnička ostvarenja i dugogodišnji umjetnički rad te svekoliki doprinos HNK u Splitu, Medalju grada Splita u povodu 50 godina umjetničkog rada i nagradu Ministarstva kulture “Vladimir Nazor” za uloge Oca u predstavi “Osmi povjerenik”, Nonna u predstavi “Noć iguane” i Diderota u predstavi “Libertinac”.