Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

IDEALNO JELO ZA ZIMSKE MJESECE Ovo je najbolji recept za vojnički grah

'Gušite' li se i vi u grahu? Ovaj recept morate probati
D.D. / Foto: Pixbay8. studenoga 2024. 20:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vojnički grah recept koji možete pripremati prema ovom receptu na dva načina. Vani u kotliću na vatri ili kod kuće. U video receptu sam prikazao pripremu kako se pravi vojnički grah kod kuće. Prikazao sam i recept za domaći kruh sa miješanim kukuruznim brašnom. Okus je izuzetan. Kod pripreme vojničkog graha je bitno da ga ima puno, jer što je veći lonac, to je grah bolji i ukusniji. Ja kada pripremam vojnički grah, ostatak spremim i imam za još dva ili čak tri ručka. Inače, ovo je jelo za više osoba ili ljudi, za nekih 12 – 15 osoba a da svaki ima po dva tanjura, stoji u Sašinoj kuhinji.

  • Grah namočiti preko noći u hladnoj vodi
  • Procijediti i staviti kuhati u novu vodu. Čim zakuha, grah kuhati samo 5 minuta
  • Baciti tu vodu, oprati i ostaviti sa strane do upotrebe
  • Na malo masti, ulja ili kombinaciji oboje pirjati ljute papričice, nasjeckan luk, mrkvu, korijenasto povrće celer i peršin a sve prema količini navedenoj gore na vrhu stranice ili u video receptu. Pirjati 20 minuta do zlatno žute boje, jer što više upržite, to će naposljetku biti bolje i bolji okus graha
  • Sada dodati nasjeckane suhomesnate proizvode na komade srednje veličine, ne prevelike a opet ne premale. Količina po želji a ja sam stavio slaninu zajedno sa kožom i sječenu dimljenu lopaticu
  • Pirjati sve zajedno petnaestak minuta, dimljeno suhomesnato će fino pustiti svoju masnoću i sokove pa će luk, mrkva i korijenasto povrće biti još bolje i kvalitetnije izdinstano (pirjano)
  • Sada dodati i podliti sa samo pola litre vode. To je zbog toga da se vojnički grah nebi zalijepio dolje za podlogu dok dodajete ostale sastojke za ovo prefino varivo. Bilo bi “grehota” kako se ono kaže, da sve propadne i da zagori te promijeni okus zbog toga
  • Dodati listove lovora, papar u zrnu, rajčice prepolovljene na pola, rog paprike i onaj grah koji ste procijedili nakon što ste ga opkuhali
  • Sad zaliti sa 4,5 litre vode. Znači sa one pola litre stavio sam ukupno 5 litara
    Čim zakuha, kuhati narednih 20 minuta ali promiješajte sa vremena na vrijeme jer u ovoj fazi je grah težak, još nije kuhan, padne na dno i lako se zalijepi
  • Nakon 20 minuta izvadite rajčice i ogulite, ide bez problema i veoma lako. Narežite je sa nožem na manje komadiće i vratite natrag u grah. Kuhati narednih sat vremena
    Nakon sat vremena, isto napravite sa rog paprikama. Izvadite van ogulite i pasirajte vilicom te vratite u grah
  • Zaprška je posljednji dio u pripremu vojničkog graha. U tavi otopiti zagrijati mast, ulje, kombinaciju oboje i dodati sjeckani češnjak. Pripazite da ima ulja odnosno masti jer ako niste dosta stavili, zaprška će biti suha i neće moći upržiti, pa možete dobiti grudice u vojničkom grahu, što naravno ne želite ni vi ni ja
  • Češnjak ne pržiti dugo da ne izgori, već samo promiješati kojih deset sekundi pa dodati brašno i slatku papriku. Nastaviti miješati i pržiti oko pola minute pa dodati u jelo i dobro promiješati. Ostaviti da se kuha još 5 minuta
  • Nakon proteka vremena vojnički pasulj fažol pažulj ili grah je gotov. Samo dodati još dosta sjeckanih listića svježeg peršina i promiješati
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
93
Haha
15
Nice
49
What?
9
Laž
11
Sad
17
Mad
30
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
1
min
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
11
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
21
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
32
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
40
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.