Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

I GRAŠO BI SVE DA ZA NJU Bez fritula Badnjak nije Badnjak

MIRANDA BARIĆ / Foto: Pixabay24. prosinca 2019. 11:07
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Badnji je dan. Dan koji je nezamisliv bez mirisa bakalara, ali i slatkih malih fritula.

Poslastica je to koja je brzo gotova, a još brže nestane s tanjura.

Ako se još niste uhvatili u koštac s pravljenjem ovih slasnih kuglica sada je idealno vrijeme za to, a mi vam donosimo isprobani recept. I ne brinite, sve je jako jednostavno!

Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.

Sastojci

• 1 jaje
• 200 ml tekućeg jogurta
• 2 žlice šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 čep rakije može (da tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris)
• prstohvat soli
• 20 dkg glatkog brašna
• pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
• po želji: limunova korica, naribana jabuka, malo cimeta

Priprema:

1. Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.

2. Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

3. Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje ili vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

4. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

5. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

6. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
8
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
11
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
19
min
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
28
min
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
40
min
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.