Badnji je dan. Dan koji je nezamisliv bez mirisa bakalara, ali i slatkih malih fritula.

Poslastica je to koja je brzo gotova, a još brže nestane s tanjura.

Ako se još niste uhvatili u koštac s pravljenjem ovih slasnih kuglica sada je idealno vrijeme za to, a mi vam donosimo isprobani recept. I ne brinite, sve je jako jednostavno!

Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.

Sastojci

• 1 jaje
• 200 ml tekućeg jogurta
• 2 žlice šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 čep rakije može (da tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris)
• prstohvat soli
• 20 dkg glatkog brašna
• pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
• po želji: limunova korica, naribana jabuka, malo cimeta

Priprema:

1. Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom – drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.



2. Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

3. Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje ili vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

4. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

5. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

6. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.