Hrvatsko društvo za hipertenziju pokrenulo je javnozdravstvenu akciju “Lov na tihog ubojicu!” u sklopu projekta “Zdravlje na otocima”

Donosimo točne lokacije na kojima će se provoditi akcija mjerenja krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi, snimanje EKG-a te će se nastojati povećati svijesti o arterijskoj hipertenziji

U organizaciji HDH u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, tijekom idućih 7 dana (od 31.7. do 7.8.) tim mladih članova HDH obići će četiri dalmatinska otoka i na sedam lokacija provesti javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi, snimiti EKG te nastojati povećati svijesti o arterijskoj hipertenziji – vodećem uzroku smrti u Hrvatskoj.


Arterijska hipertenzija je “ubojica broj 1” u cijelom svijetu. Premda je na najčešće faktore rizika moguće utjecati, oni često prođu nezamijećeni. Zbog toga je naziv akcije “Lov na tihog ubojicu”, a čimbenici koje želimo razotkriti su prekomjeran unos kuhinjske soli, premalo tjelesne aktivnosti, debljina, premala konzumacija voća i povrća i pušenje.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti o “tihom ubojici”,  promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju i ukazivanje na neprepoznate faktore rizika ove bolesti. Tijekom 7 dana putovanja po dalmatinskim otocima, svaki dan od 18:00h na drugoj lokaciji će se provoditi podizanje svijesti o ovoj bolesti.

 

Sa stanovnicima  planiramo:


1) provesti anketu i odrediti rizik za razvoj srčano-žilnih bolesti

2) izmjeriti krvni tlak3) snimiti  EKG

4) analizirati sastav tijela pomoću metaboličke vage

6) odrediti šećer, kolesterol i trigliceride u krvi.

Svi sudionici će dobiti edukativne materijale o zdravom načinu života i prevenciji razvoja arterijske hipertenzije.

Osim važnosti koju ova akcija sama za sebe znači u trenutku provođenja, sve dobivene podatke koristit ćemo kasnije za pripremu novih edukativnih materijala i nastavak naših javnozdravstvenih akcija u sklopu nacionalne kampanje “Lov na tihog ubojicu” i projekta “Zdravlje na otocima”.

Lokacije promotivnih aktivnosti:

– 31.7 isplovljavanje Split
– 31.7 subota Vis
– 1.8 nedjelja Vela Luka
– 2.8 ponedjeljak Korčula
– 3.8 utorak Jelsa
– 4.8 srijeda Stari Grad
– 5.8 četvrtak Bol
– 6.8 petak – Pučišća
– 7.8 subota povratak Split

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime