Hrvatski vojnici u mirovnoj misiji u Kašmiru: “Zasad zaista nemamo  nikakvih problema s lokalnim stanovnicima”

Devet pripadnika Hrvatske nalazi se na granici razdvajanja s Indijom

U Mirovnoj misiji UN-a u Indiji i Pakistanu – UNMOGIP,  u spornoj pokrajini Kašmir, nalazi se i devet pripadnika Hrvatske vojske. Trenutno se nalaze  na granici razdvajanja s Indijom, ali se ne nalaze u području sukoba. Ministarstvo obrane u stalnom je kontaktu s njim.


–  Kako sam i prošli put javio, ovdje nema nikakvih incidenata – javio nam je u u poruci pripadnik HV-a iz mirovne misije, koji s drugim pripadnicima UNMOGIP-a obilazi teren.

Poželio se putem našeg portala, ponovno javiti prijateljima iz Dalmacije i Hrvatske, te obitelji, i potvrditi kako su u Kašmiru pripadnici mirovne misije trenutno potpuno sigurni.

Kašmir je regija koji se nalazi na graničnom pojasu Indje, Pakistana i  Kine. Zauzima planinske terene sjeveroistočnog dijela Karakoruma, Kašmirske doline kao i doline rijeka Inda i Ćenaba, koji se nalaze u zapadnom dijelu Himalaskog masiva.

Danas je Kašmir podijeljen na tri dijela: pakistanski, u kojem se nalazi sjeverozapadni dio i Azad Kašmir, indijski, u kojem se nalazi srednji i južni dio., te kineski kineski, u kojem se nalazi sjeveroistočni dio.Službeno, Indija nikada nije potvrdila podjelu Kašmira, dok pakistanska strana smatra Kašmir spornim teritorijem. Kašmirska dolina zauzima oko 7200 metara četvornih površine i nalazi se na 1700 metara nadmorske visine.

Mirovna misija UNMOGIP u Indiji i Pakistanu uspostavljena je rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a s mandatom osiguranja prekida vatre između indijskih i pakistanskih snaga sigurnosti u Kašmiru te povlačenja svih naoružanih snaga na njihovo područje.Kao što se vidi na priloženoj snimci, uske ceste u Kašmiru, kao u većini područja razdvajanja između dviju zemalja, gdje se naveliko trguje, puno je robom natovarenih teretnih magaraca.

–  Zasad zaista nemamo  nikakvih problema s lokalnim stanovnicima, i to je zaista najbitnije, kao i to da se ovdje trenutno ne ratuje – poručio nam je pripadnik HV-a iz Promatračke  misiji UN-a u Indiji i Pakistanu UNMOGIP.

Istaknimo i kako su zadaće pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji provedba ophodnji u područjima postaja, zadaće na promatračkim postajama, obilazak pakistanskih vojnih postrojbi i utvrđivanje trenutnog stanja duž linije razdvajanja. Sada su u ovoj mirovnoj misiji  devetorica hrvatskih vojnika.

Inače, ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak, 11. veljače, u Ministarstvu obrane s veleposlanikom Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Rajom Kumarom Srivastavom.

Također, tijekom susreta se razgovaralo o doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a, u kojima RH sudjeluje od rujna 1999. godine, a od kolovoza 2002. godine sudjeluje u Promatračkoj skupini UN-a u Indiji i Pakistanu UNMOGIP.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime