Hrvatska bira predsjednika: Donosimo sve što morate znati

Hrvatski birači u nedjelju, 22. prosinca 2019., odlučuju o tome tko će biti novi hrvatski


Hrvatski birači u nedjelju, 22. prosinca 2019., odlučuju o tome tko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome tko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. siječnja 2020. godine, prenosi Index.


U prvom krugu izbora bira se između 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, građanima je na raspolaganju još 10 kandidata: Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan, Milan Bandić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50% plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50% glasova u prvom krugu, 5. siječnja bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Birališta će biti otvorena od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6533 biračkih mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj te 124 u inozemstvu.

Najviše biračkih mjesta izvan Hrvatske bit će otvoreno u BiH, njih 44. Od toga će ih 19 biti u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Više saznajte ovdje.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime