Hrvatska stručnjakinja: Prije možete dobiti trombozu u avionu nego od cjepiva

"Korist cijepljenja je puno veća od bilo kojeg rizika. Ponavljam, bilo je 25 nuspojava na 20 milijuna cijepljenih"

Europska agencija za lijekove jučer je donijela odluku da je cjepivo AstraZeneca učinkovito i sigurno te da nema veze s krvnim ugrušcima.


“U početku se mislilo da je povezano s određenim serijama cjepiva pa se krenulo s laboratorijskim ispitivanjima cjepiva. Kad je utvrđeno da nije povezano sa serijama, uslijedila je opsežna ocjena. Pogledani su ponovno podaci od nekliničke kakvoće, podaci iz kliničkih ispitivanja, prethodnih i onoga koje je trenutačno vrši u SAD-u. Iz kliničkih podataka nema takvih podataka što potvrđuje da se radi o rijetkim nuspojavama. U Europi je provedeno kliničko ispitivanje na 20.000 osoba, a takvo ispitivanje radi se sada u SAD-u. Uzete su u obzir i sve spontano prijavljene nuspojave”, rekla je u emisiji HRT-a Studio 4 Nikica Mirošević Skvrce, v. d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a.

Neke su zemlje Europske unije zaustavile korištenje cjepiva AstraZeneca nakon što su se pojavili slučajevi zgrušavanja krvi kod nekih ljudi nakon cijepljenja.

Povezanost nije potvrđena

Na pitanje bi li došlo do problema kod osoba kod kojih je došlo do problema sa zgrušavanjem krvi da se nisu cijepile, Mirošević Skvrce rekla je kako treba naglasiti da je EMA potpuno odbacila ikakvu povezanost općenito tromboembolija s cijepljenjem.

“Međutim, zaključila je da bi posebne slučajeve u kojima je bila trombocitopenija, to je nizak broj trombocita odnosno krvnih pločica, zajedno s trombozama, i u velikom broju slučajeva je došlo i do krvarenja, tih nekakvih specifičnih vrlo rijetkih kliničkih slučajeva da treba dalje istražiti. Dakle, povezanost nije potvrđena nego je zaključeno da dalje treba istražiti, a dotad će na uputama biti navedena neka upozorenja kojih se pacijenti i liječnici trebaju držati”, rekla je.

25 nuspojava tromboembolije na 20 milijuna cijepljenih

Naglasila je da se radi o vrlo, vrlo rijetkim nuspojavama. Dogodilo se 25 takvih slučajeva na 20 milijuna primijenjenih doza cjepiva. Dodala je da niti jedan takav slučaj nije zabilježen u kliničkim ispitivanjima. Sve nuspojave dolaze od trenutka kada je cjepivo na tržištu. Nuspojave su se događale u 7 do 14 dana u mladih žena.


Ljudima koji su se cijepili AstraZenecom poručila je da ne trebaju biti u panici.

“Korist cijepljenja je puno veća od bilo kojeg rizika. Ponavljam, bilo je 25 nuspojava na 20 milijuna cijepljenih”, dodala je.

U Hrvatskoj sve ukupno u ovoj godini 309 nuspojava za sva cjepiva

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno više od 100.000 osoba AstraZenecinim cjepivom. Mirošević Skvrce tvrdi kako je udio prijavljenih nuspojava jednak na sva cjepiva.

“Cijelu 2020. godinu smo primili 309 prijava sumnji na nuspojave za sva cjepiva, a sada se puno više prijavljuje jer je to u fokusu”, rekla je.

Oko smrtnog slučaja 33-godišnjeg muškarca koji je umro 10 dana nakon cijepljenja rekla je da se još čeka dodatna dokumentacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime