HRVATSKA PROGLASILA ISKLJUČIVI GOSPODARSKI POJAS U JADRANU Zastupnici u Saboru jednoglasni

Isključivi gospodarski pojas je područje izvan teritorijalnog mora i uz njega, a u kojem obalna država ima pravo koristiti svoja suverena prava


Ono što se dugo pripremalo, konačno se i dogodilo. Hrvatski sabor u petak je jednoglasno proglasio Isključivi gospodarski pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru.


Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Prije nego su glasovali o Zakonu o obnovi nakon potresa ponovno su zatražene stanke. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se pozvao na članak 293b. pa je sjednica nastavljena odmah. Podsjetimo, oporba je prije tjedan dana napustila sabornicu jer se na glasovanju nije našao i Mostov prijedlog zakona kojim se ukidaju obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Izazvalo je to burnu polemiku oporbe i vladajućih, javlja HTV.

Potvrđena je i Nacionalna razvojna strategija RH do 2030. 77 zastupnika glasalo je za, 59 ih je bilo protiv, a dvoje je bilo suzdržano.

Uoči glasovanja prisegnuo je zastupnik Tomislav Okroš, koji je u Saboru zamijenio preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana.

Isključivi gospodarski pojas

Isključivi gospodarski pojas je područje izvan teritorijalnog mora i uz njega, a u kojem obalna država ima pravo koristiti svoja suverena prava. Svakim proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa smanjuje se dio mora u pravnom statusu otvorenog mora. Želja za većom kontrolom morskog teritorija javila se u novije vrijeme razvojem suvremene ribarske tehnologije i rudarstva (osobito industrije nafte i plina) te mogućnosti da se tehnički nadziru područja dalje od obale.Uz postojeća prava koja joj pruža ZERP, po novome Hrvatska će dobiti još samo dvije mogućnosti – gradnju umjetnih otoka i korištenje energije vjetra i mora u tom pojasu. Prava isklkjučivog gospodarskog pojasa odnose samo na treće zemlje, ali ne i na zemlje Europske unije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime