Hrvatska policija zaustavila europarlamentarce koji su htjeli provjeriti situaciju s migrantima: “Što se tu ima sakriti?”

"Ako Hrvatska poštuje međunarodne standarde, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?"


Europarlamentarce koji su jučer došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, dočekala je policijska blokada, piše Klix.ba.


Nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei trebali su provjeriti kako se postupa prema migrantima.

Talijanski Avvenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskom teritoriju bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječeni da uđu u Hrvatsku. Put je, piše ovaj medij, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

– Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara prošli su policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima – opisuje Avvenire.

Europarlamentarci su pitali:

– Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standarde, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?Hrvatski diplomatski izvori, piše Klix, pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bosanskohercegovačke strane.

– Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam što smo konkretno učinili – rekao je Benefei u telefonskom razgovoru s hrvatskim ambasadorom u Italiji.U ovom trenutku nije isključeno da će Europska unija i Italija zatražiti objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime