Hrvatska najavljuje rigoroznije kontrole diploma iz BiH i Srbije

Evo detalja


Ministarstvo obrazovanja priprema pravilnik prema kojem će Agencija za znanost i visoko obrazovanje dobiti sve ovlasti propitivati vrijednosti diploma stečenih u zemljama izvan Europske unije. Jedini problem, za razliku od inicijative prethodne ministrice, pravilnik se neće primjenjivati retrogradno. Je li sve usuglašeno s vlastima u Banjoj Luci – ondje je provjerio Petar Panjkota iz RTL-a.


U zgradi blizu centra Banja Luke nalazi se Univerzitet za poslovne studije, ali i škole za ples na šipki. Ovdje je diplomu steklo 156 hrvatskih državljana.

Da se na ovom, kao i na još nekim privatnim fakultetima u Banja Luci, filuju lažne diplome još je lani rekao i sam Milorad Dodik, uz ispriku hrvatskoj državi što su neki njezini državljani na taj način stekli diplome i obećanje da će sve to poništiti.

Ukoštac sa lažnim diplomama, ovih se dana uhvatio i novi gradonačelnik Banja Luke, provjeravajući diplome svih zaposlenika gradske uprave. I imalo se što provjeriti.

“Imali smo situaciju da je preko 40 radnika određene grupacije svoju diplomu steklo, nećete vjerovati, u isti dan, u isto vrijeme, u isti sat, što znači bukvalno kao ekskurzija, sjednu u autobus, odu, zajedno uđu, polože ispit i vraćaju se”, rekao je
Dragiša Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, prenosi RTL.

Ministar obrazovanja Republike Srpske kaže kako je njihova prosvjetna inspekcija provjerila više od 200 diploma koje su stekli strani državljani u entitetu, i o tome dostavila izvještaje ministarstvima. Planiraju pročešljati svaki fakultet.“Ukoliko se utvrde određene nepravilnosti, ukoliko je neki student stekao visokoškolsku ispravu, a da to nije bilo u skladu sa zakonom, recimo ukoliko se utvrde neregularnosti kod polaganja samih ispita, takva diploma podliježe i najrigoroznijim sankcijama kao što je poništenje diplome”, rekao je Srđan Rajčević, ministar obrazovanja u Vladi Republike Srpske.

U Hrvatskoj je priznato više od 26 tisuća inozemnih diploma, od čega ih se čak 60 posto odnosi na Bosnu i Hercegovinu, a 3 i pol posto na Republiku Srpsku. U pripremi je novi pravilnik kojim se diplome iz svih zemalja koje nisu u EU neće priznavati automatski.“Procedura se još komunicira među svim partnerima, kao i s Ministartvom. Razmišlja se o svim instrumentima koji se trebaju uključiti – prije svega osiguranje kvalitete visokih učilišta. Logično da kad se novi zakon donosi da se oni primjenjuju od dana donošenja zakona. Vrijedit će u budućim postupcima priznavanja”, rekla je Emita Blagdan, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A za priče o lažnim diplomama čuli su i Banjalučani, od kojih mnogi ne vjeruju ni u obrazovni sustav.

“Ima velikih razlika među tim privatnim fakultetima. (Po čemu?) Pa jednostavno u traženju znanja, neki traže više, neki skoro ništa i slično”, rekla je Tamara, Banja Luka, BiH.

“Mislim da oblast obrazovanja zaista treba imati svoj dignitet, kvalitetu i dati poruku mladim ljudima da se trude i da će to jednog dana biti vrednovano i dati im kvalitetan posao. (A to u ovom trenutku nije slučaj?) Nije nikako slučaj”, rekla je
Svetlana, Banja Luka, BiH.

Gradonačelnik tvrdi da sporne diplome imaju i neki moćnici u entitetu, prenosi RTL.

“Moram vam reći danas ovdje da lažnih diploma ima i među ministrima koji rade u Vladi RS-a, i to je javna tajna. Imate ljude koji su polagali ispite u Londonu, a pritom ne govore engleski”, rekao je Dragiša Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke. Još se ne zna ima li sličnih situacija s diplomantima iz Hrvatske i hoće li takve diplome i retrogradno netko dovesti u pitanje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime